CDR.cz - Vybráno z IT

Rodina z Floridy podává žalobu proti NASA kvůli vesmírnému odpadu

Zdroj: Shuttestock

Rodina z jihozápadní Floridy se rozhodla podat žalobu proti NASA kvůli škodám způsobeným vesmírným odpadem, který v březnu prorazil jejich střechu. Alejandro Otero, majitel domu v Neapoli, a jeho rodina žádají o náhradu škody přesahující 80 000 dolarů.

Dne 8. března 2023 propadla střechou Oterova domu část baterie z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V době incidentu byl doma pouze Alejandroův syn Daniel, který vyvázl bez zranění. NASA potvrdila, že objekt vážící 1,6 libry byl součástí baterie odhozené z ISS v roce 2021. Trosky byly vyrobeny ze slitiny Inconel, která je známá svou vysokou odolností vůči teplotám.

Právní kroky a důsledky

Právnička rodiny Otero, Mica Nguyen Worthy, oznámila, že NASA byla požádána o náhradu škod zahrnující nejen materiální ztráty, ale i emocionální útrapy a náklady na třetí strany. Worthy uvedla, že rodina nechce z incidentu těžit, ale chce vytvořit právní precedens pro budoucí oběti podobných událostí. V současné době probíhají jednání mezi právníky rodiny a zástupci NASA.

Zdroj: Shutterstock

Podle Úmluvy o odpovědnosti za škody způsobené kosmickými objekty by v případě škod způsobených vesmírným odpadem z jiné země oběti měly nárok na odškodnění. Tato úmluva zajišťuje, že vypouštěcí stát je absolutně odpovědný za škody způsobené jeho vesmírnými objekty. V tomto případě však trosky pocházely z ISS, za kterou je zodpovědná NASA.

Protože tento případ nespadá pod mezinárodní úmluvu, rodina Otero podává nárok podle Federal Torts Claim Act, který umožňuje občanům žalovat vládu USA v případě nedbalosti. NASA již poskytla rodině formulář k podání žádosti a nyní má šest měsíců na jeho přezkoumání. Možnosti NASA zahrnují kompenzaci až do výše 25 000 dolarů za každý nárok nebo vyplacení plné náhrady se souhlasem amerického generálního prokurátora.

Cesta k lepší legislativě

Rodina Otero doufá, že jejich případ povede ke snadnějšímu procesu pro budoucí oběti vesmírného odpadu. Alejandro Otero uvedl, že cesta k potvrzení původu objektu byla složitá a věří, že by měla být jednodušší, zejména v případech vážnějších incidentů. Worthy dodala, že by NASA měla spolupracovat s Kongresem na vytvoření jednoduššího postupu pro odškodnění občanů USA zasažených vesmírnými troskami.

S rostoucí aktivitou na oběžné dráze Země se zvyšuje i množství vesmírného odpadu. Incidenty podobné tomu, který postihl rodinu Otero, by se mohly stávat častějšími. NASA musí vyslat jasný signál, že bere své mezinárodní závazky vážně a je připravena odškodnit postižené občany. Tento případ by mohl změnit právní prostředí a stanovit nové standardy pro řešení škod způsobených vesmírným odpadem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rodina z Floridy podává žalobu proti NASA kvůli vesmírnému odpadu

Pondělí, 24 Červen 2024 - 11:27 | CyberAngel | Odhadem 2 miliony ukazují, že z toho opravdu...
Pondělí, 24 Červen 2024 - 09:38 | DRK | Ten kilový úlomek kovové slitiny musel něco...

Zobrazit diskusi