CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung uvedl levný mini notebook se systémem Google Chrome OS a ARM procesorem

Samsung Chromebook XE303C12
Malé notebooky se systémem Google Chrome OS jsou na trhu již více než rok. Z řady důvodů se však mezi uživatele nedokázaly rozšířit v takových počtech, v jakých si Google zřejmě představoval. Jednou z příčin může být koncepce operačního systému, na kterou uživatelé ještě nejsou zcela připraveni, dalším důvodem však může být i cena. A právě s tou se rozhodl něco dělat Samsung, který připravil výrazně levnější variantu svého Chromebooku s vlastním ARM procesorem Exynos.

Na první pohled se nový Chromebook od Samsungu v podstatě neliší od "běžných" notebooků či mini notebooků se systémy Windows či Linux. Při bližším prozkoumání ale zjistíme několik výraznějších odlišností, z nichž za zmínku stojí zejména použitý operační systém a u tohoto modelu také zvolená hardwarová platforma.

Pojďme si nejprve stručně představit operační systém Google Chrome. Většina uživatelů pravděpodobně bude znát internetový prohlížeč pro stolní počítače Chrome. A právě tento prohlížeč posloužil jako základ operačního systému, který ve velké míře zakládá na použití internetových služeb a neustálé on-line konektivitě. Postupem času se však systém vyvíjí a jeho současné verze již dokáží celkem bez problémů pracovat off-line, nabízejí klasickou plochu, jak jsou uživatelé zvyklí a vůbec celkově se přibližují např. Windows či Linuxu. Napojení na internet (a služby Google) je možné připodobnit např. i k systému Android, kde jsou také velmi podstatnou součástí výbavy. Svým pojetím se však Chrome OS od Androidu přeci jen v řadě ohledů dost liší.

Mezi výhody použitého systému patří zejména jeho intuitivní prostředí, nutnost minimálního nastavení ze strany uživatele, vestavěná antivirová ochrana, zcela automatizovaný systém aktualizací, výborná provázanost se službami Google (např. mapy, dokumenty či Gmail nebo Google Drive) a dostupnost stále většího množství dobře použitelných aplikací. Bonusem je pak dvouletý prostor na právě na Google Drive s kapacitou 100 GB zdarma.

Nyní ale již k samotnému novému Chromebooku (přesnější označení chybí, výrobce používá termín Chromebook, dodat můžeme snad jen nezajímavé produktové číslo XE303C12). Ten se může pochlubit velmi příjemnými rozměry i hmotností, které výrazně nahrávají nasazení počítače pro práci v terénu a časté přenášení. Tento mini počítač se vyznačuje použitím stříbrných a černých barevných odstínů a na pohled působí zajímavě. Pozornost bude jistě poutat i barevné logo Chrome na víku notebooku. Displej s úhlopříčkou 11,6 palců nabídne více než dostatečné rozlišení 1366 x 768 bodů.

Samsung Chromebook XE303C12 - Obrázek 4Samsung Chromebook XE303C12 - Obrázek 1

Od svých předchůdců se tento model výrazně liší použitou hardwarovou platformou. Samsung tentokrát nepoužil x86 procesory, ale rozhodl se pro nasazení vlastní výzbroje v podobě procesoru Samsung Oxynos, který nabízí dvě výpočetní jádra Cortex-A15 taktovaná na 1,70 GHz. Součástí platformy je také integrovaný grafický čip MALI (podle dostupných údajů by se mělo jednat o model T604) s podporou stereoskopického 3D zobrazení, OpenGL ES 3.0, OpenCL 1.1 nebo dekódováním FullHD videa až do frekvence 60 fps. Operační paměť RAM typu DDR3L má kapacitu 2 GB. Uživatel má pro své potřeby k dispozici 16 GB flash paměti. Kdyby mu tento prostor nestačil, je možné pro rozšíření použít slot pro paměťové karty, popřípadě i USB port.

Výhodou by měl být také rozměrný touchpad a klávesnice, jejíž horní řada obsahuje tlačítka pro přístup k často používaným funkcím (obsluha internetového prohlížeče, multimédia, nastavení displeje apod.). V případě potřeby by však nic nemělo bránit připojení myši.

Samsung Chromebook XE303C12 - Obrázek 2

Z konektorové výbavy je možné zmínit jeden USB 2.0 port, jeden USB 3.0 port, HDMI výstup, čtečku paměťových karet a kombinovaný audio vstup / výstup. O bezdrátovou konektivitu se stará vestavěné Wi-Fi, k dispozici však bude také varianta s vestavěným 3G modemem, kterou lze u počítače do značné míry spoléhajícího na webové služby, jedině doporučit.

Operační systém
Google Chrome OS
Displej
Typ: LED HD
Rozlišení: 1366 x 768 bodů
Úhlopříčka: 11,6 palců
Jas: 200 nits
Procesor
Samsung Exynos, 2 x Cortex-A15 1,70 GHz, 1 MB cache
Grafický čip
Integrovaný (MALI T604)
RAM
2 GB DDR3L
Datové úložiště
16 GB
Audio
Stereo reproduktory (2 x 1,5 W)
MIkrofon
Rozhraní
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
HDMI
1 x USB 2.0
1 x USB 3.0
Kombinovaný audio vstup / výstup
Čtečka paměťových karet (SD/ SDHC/ SDXC)
(Volitelně 3G)
Ovládání
Klávesnice (74 tlačítek)
Touchpad
Zabezpečení
TPM
Napájení
Li-Pol akumulátor s kapacitou 4080 mAh (30 Wh)
Výdrž až 6,3 hodiny na jedno nabití
40 W napájecí adaptér
Rozměry
28,95 x 20,54 x 1,75 cm
Hmotnost
1,10 kg

Ve výbavě dále neschází například ani webová kamera, mikrofon či stereofonní reproduktory. Zabezpečení bude možné zajistit díky vestavěnému TPM čipu. Na vestavěný Li-Pol akumulátor s kapacitou 30 Wh bude možné pracovat více jak šest hodin na jedno nabití.

Na rozdíl od předchozích modelů Chromebooků Samsung se tento bude moci pochlubit i podstatně dostupnější cenou, která byla stanovena na 249 USD (tedy zhruba 4800 Kč bez DPH) za základní variantu.

Diskuse ke článku Samsung uvedl levný mini notebook se systémem Google Chrome OS a ARM procesorem

Pátek, 26 Říjen 2012 - 16:11 | Noxik | Problem je, ze ja s linuxem neumim. Jsem clovek...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 14:55 | -F- | no, relativne jednoduse tam jde naistalovat i...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 12:12 | Noxik | Chrome OS je pro me bohuzel nepouzitelny, ale ARM...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 08:46 | neo taa | Odzkoušel jsem přes LiveUSB verzi na svém noťasu...
Čtvrtek, 25 Říjen 2012 - 07:47 | Sebastian Busek | Zajímalo by mě, jak si wifi poradí v podnikových...

Zobrazit diskusi