CDR.cz - Vybráno z IT

Přichází éra 64bitových procesorů? Také Samsung pracuje na ARM čipech pro mobilní zařízení

Samsung 64bitové procesory - img4
Prvním 64bitovým procesorem v chytrém telefonu je Apple A7 v novém iPhonu 5S. Tím byla zřejmě nastvanena laťka i pro ostatní budoucí zařízení – Samsung už také potvrdil výrobu 64bitových mobilních procesorů architektury ARM. Využijeme je ale vůbec?

Převážnou většinu nejvýkonnějších současných smartphonů pohání 32bitové čipy ARMové architektury a to buďto se dvěma nebo čtyřmi jádry (ojediněle i s více). Většina z nás se pak asi shodne na tom, že i pro ty nejnáročnější mobilní aplikace, hry nebo FullHD video výkon těchto procesorů bohatě dostačuje a není zapotřebí čipů s 64bitovým zpracováním dat, jako je tomu běžné třeba u výkonných stolních počítačů nebo notebooků.

iphone5s_A7

Apple ale samozřejmě nezklamal a s novým iPhonem 5S představil i první 64bitový procesor v chytrém telefonu. S navýšeným taktem na 1,4 GHz bude osazen také v tenkém iPadu Air a oproti 32bitové verzi Apple A6 by měl být opravdu dvakrát výkonnější. Tato skutečnost samozřejmě „nakopla“ i ostatní výrobce mobilních čipů a dalším, kdo chce přinést 64bitové čipy do chytrých telefonů, je jak jinak než jihokorejský výrobce Samsung (který mimochodem dodává Applu právě procesor A7).

Samsung 64bitové procesory - img2

Podle Stephena Woo ze Samsung Electronics pracuje společnost na dvou verzích 64bitových procesorů. První z nich bude postaven na ARMové platformě tak, jako například výše zmiňovaný Apple A7, druhý čip pak navrhne sám výrobce. Steven okomentoval situaci následovně, při čemž naráží právě na nedávno představený iPhone 5S:

Dříve se většina lidí ptala na to, proč bychom potřebovali 64bitové procesory v mobilních zařízeních. Na tuto otázku se lidé ptali ještě před třemi měsíci, nyní ale myslím, že už zní otázka spíše: kdy bychom jej mohli také mít?“

Samsung 64bitové procesory - img1

Samsung se tak možná připravuje na novou generaci tabletu Galaxy Note s navýšenou operační pamětí, kde bychom mohli těchto procesorů s efektivnějším zpracováním objemných dat z RAMky lépe využít. Prvních zařízení s nimi bychom se mohli dočkat už v polovině roku 2014 a je dost možné, že by mohl jeden z procesorů zavítat i do dalšího vlajkového smartphonu (Galaxy S5?). Do té doby ale výrobu 64bitových mobilních procesorů oznámí třeba i další z předních výrobců čipsetů, jako byl nedávno Intel. Ten je chce ale dodávat pouze pro výkonná síťová či telekomunikační zařízení a do mobilních telefonů určitě nezavítají.

Mohlo by vás zajímat:

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přichází éra 64bitových procesorů? Také Samsung pracuje na ARM čipech pro mobilní zařízení

Žádné komentáře.