CDR.cz - Vybráno z IT

Skype Qik: Videovzkazy kvůli kterým dáte rychlé sbohem malému mobilnímu FUPu

Skype Qik Press
Jako reakci na uživatelskou potřebu rychle a spontánně sdílet své zážitky přichází Skype potažmo Microsoft v těchto dnech s ryze vlastní aplikací, která nabídne svým uživatelům zdarma posílání krátkých videovzkazů. Obezřetní však buďte na svůj mobilní FUP.

Nový Skype Qik je autonomní mobilní aplikací kompatibilní se systémy Android, iOS a Windows Phone. Je zdarma a jméno po programu Skype nese především proto, že za ní stojí microsoftí tým Skypu, pro který byla tvorba Qiku nejprve interní programátorskou výzvou – vytvořit zajímavou aplikaci za 100 dní.

To se podařilo, po 100 dnech práce ležela na stole první funkční androidí aplikace Qiku. Další měsíce navíc pak přinesly portování na další dvě platformy a funkční otestování zátěže. Další přímá vazba na program Skype jako takový zde není, oba nástroje běží zcela odděleně a po vlastní funkční ose. Qik dostal vlastní servery, nevytváří z telefonů node či supernode.

Podobně jako nástroje WhatsApp či Viber probíhá autorizace do komunikační sítě skrze vaše telefonní číslo, které se ale nenaváže na žádný účet, takže Qik lze provozovat jen na mobilních zařízeních se SIM kartou (ověření skrze čtyřčíselný kód v SMS). Aktuálně je ryze v anglickém jazyce, další verze přinese až 21 jazykových mutací.

Přijímáme kdy chceme, odesíláme ihned

Ovládání aplikace je velmi snadné. Hlavní obrazovka sdružuje vaše vlastní či vám pozvané skupiny kontaktů, se kterými si můžete vyměňovat videovzkazy o maximální délce 40 sekund. Nové vzkazy od vás se po uživatelském stisknutí červeného tlačítka začnou okamžitě nahrávat, vzkazy pro vás na sebe upozorní push notifikací – stáhnou se až po vašem potvrzení v aplikaci (případně lze nastavit automatické stažení vzkazu na WiFi). Takto stažené vzkazy lze přehrávat i v offline režimu, ovšem jen do doby, kdy je nesmažete vy jako autor nahrávky (vymaže se všem příjemcům), či automatika serveru, která vzkazy starší dvou týdnů nenávratně sama odstraňuje.

Skype QikSkype Qik ScreenSkype Qik Screen 01

A to je v podstatě vše. Funkce Qik Flik je pak už jen šablona pro vašich cca 12 pětisekundových automatických odpovědí, které v případě časové indispozice můžete rychle odeslat do diskusní skupiny – vybranému kontaktu.

Video v plné kvalitě, nic pro mobilní FUP

Videovzkazy se vám možná budou líbit do doby, než zkontrolujete stav svého mobilního FUPu. Jak nám potvrdil ředitel české pobočky společnosti Skype Tomáš Vocetka, výsledná kvalita videa se odvíjí od hardwarové dispozice kamery, komprese je zcela minimální. Natočíte video ve FullHD? Druhé straně bude v této kvalitě doručeno.

Tomas Vocetka Skype Qik

Tomáš Vocetka, ředitel Skype ČR

Při našich redakčních testech jsme na Androidu a Windows Phone přijímali a odesílali videa pomocí přední 2MPix kamerky (720p) a naměřili jsme opakovaně orientační tok na 10 sekund záznamu = 1 MB. A bylo úplně jedno, zdali jsme záznam stahovali či odesílali.

Jednoduchou matematikou propočítáme hypoteticky nutnou datovou rezervu pro Skype Qik: v případě denního odesílání třech zpráv a přijímání třech zpráv o maximální délce 10 sekund krát 30 dní v měsíci se dostaneme na nějakých cca 180 MB dat. A to si myslím, že se držíme v případě mladých lidí, na které především zřejmě tato aplikace bude cílit, dost při zemi.

Skype Qik Screen 012

Pokud se tedy pro Skype Qik rozhodnete, mějte na paměti jeho datovou náročnost. Neoplývá-li váš paušál zrovna dostatečným datovým balíčkem, omezte posílání raději na WiFi. Nebudete tak nepříjemně překvapeni.

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Skype Qik: Videovzkazy kvůli kterým dáte rychlé sbohem malému mobilnímu FUPu

Žádné komentáře.