CDR.cz - Vybráno z IT

Smartwatch Pebble by mohly dostat podporu Windows Phone přímo od Microsoftu

Zatímco nová generace chytrých hodinek Pebble na Kickstarteru trhá rekordy ve finanční podpoře potenciálních zájemců, v microsoftím store se rozvíjí (zatím neoficiálně) aplikace pro podporu jejich synchronizace.

I když se nejedná o aplikaci spjatou s tvůrci Pebble a její dnešní funkčnost (třeba i částečně) nelze potvrdit ani vyvrátit – aplikace není veřejně dostupná, může být tento fakt určitým lákadlem a dobrou zprávou pro uživatele Windows Phone. Microsoft projevuje zájem o kompatibilitu a bere přípravu aplikace - Pebble Notifications - do vlastních rukou.

Prozatímní screeny nám alespoň trochu poodhalují, jak by případné prostředí – ovládání mohlo vypadat. Sada zaškrtávacích políček umožňuje zap./vyp. určitých notifikačních zpráv, přes upozornění na hovory, upomínky, alarmy, emailové zprávy, až po pop-up zprávy multimediálního obsahu.

Pebble Windows Phone StorePebble Windows Phone

Aplikace je vedena jako kompatibilní s Windows Phone 8.1, byla aktualizována před zhruba týdnem, lze tedy usuzovat, že v případě uveřejnění poběží i na připravovaných Windows 10.

Zajímavé na celé věci je především postavení a nový přístup Microsoftu vůči alternativní platformě, když vezmeme v potaz, že on sám disponuje a rozjíždí vlastní řešení Microsoft BandProč by měl samovolně pracovat na cizím stroji, když může mít v garáži svůj vlastní?

Ostatní výrobci jako Apple, Google či Samsung se ve většině případů také limitují spíše na vlastní mobilní systémy, či (v případě Samsungu) na vlastní zařízení (Galaxy řada). Pebble ale na druhou stranu je takovým ostrovem sám pro sebe. Vlastní autonomní platforma doplněná o kompatibilní aplikace pro propojení jak s Androidem, tak iOS zařízení. Možná právě proto je tento model Microsoftu sympatický a s ohledem na neuvěřitelně masivní zájem o Pebble jako takový, je nakonec krok zapracovat na vlastní aplikaci sám dobrý marketingový tah, jak zůstat stále ve hře, nezůstat opomíjený stranou. Aneb když nejde hora k Mohamedovi Microsoftu, musí on k hoře.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Smartwatch Pebble by mohly dostat podporu Windows Phone přímo od Microsoftu

Sobota, 28 Únor 2015 - 01:34 | Jan Honza | Nepletu li se tak samotní tvůrci Pebble nejednou...
Čtvrtek, 26 Únor 2015 - 10:06 | logout | Je to pár minut, co jsem přesně tohle psal jako...

Zobrazit diskusi