CDR.cz - Vybráno z IT

Sony na veletrhu IFA 2012: Nové smartphony, tablety a počítá se i s Windows 8

james_bond_skyfall_movie_xperia_smartphone_android
Dva nové chytré telefony Xperia budou kompletně bez tlačítek, další je pro změnu voděodolný a najdeme zde i model s certifikací pro PlayStation hry. Všechny produkty navíc uvidíme už za měsíc v prodeji.

Hospodářské výsledky japonského giganta nebyly v poslední době nikterak růžové a firma se tedy alespoň snaží zapůsobit na veletrhu pozitivním dojmem. Ve své prezentaci se zaměřila nejen na mobilní segment, kde potěší vzhledem i výbavou, ale myslí si také na naše obýváky s novým receiverem a 4K televizorem, viz článek kolegů z Deep in IT.

Sony-IFA-2012-700x400

Nejvíce pozornosti bylo věnováno právě mobilním zařízením v podobě čtveřice smartphonů a jednoho tabletu s Androidem. Trojice telefonů v podobě Xperia V a vlajkové lodi s písmenem T a TX (poslední zmiňovaný je modifikací modelu "T" pro určité světové trhy) se může směle zařadit k nejlépe vybaveným kouskům na trhu. Levnější model Xperia J potěší zákazníky nižší cenou a Xperia Tablet S má být multimediálním zařízením, kterému nebude vadit ani trocha té vody.

sony-ifa-2012

Abychom o daných kusech řekli něco více: Xperia T dorazí na trh s 4,6" HD displejem a 13MPx fotoaparátem. O výkon se bude starat SoC Snapdragon S4 (Qualcomm MSM8260A) na frekvenci 1,5 GHz, přičemž jako operační systém je použit Android 4.0. Konkrétnější informace bohužel Sony na místě nezmiňuje, ale marketing pracuje na plné obrátky a každý v areálu už asi ví, jaký telefon bude mít James Bond v novém filmu - Sony Xperia T.

sony-ifa

Xperia V bude mířit na trhy, kde se uplatní rychlé datové přenosy LTE. My si na ně budeme muset nějakou dobu počkat, ale zajímavá je i snaha Sony o vodě a prachu odolná zařízení - prý není problém nové telefony osprchovat. Zobrazovací panel má úhlopříčku 4,3" a jinak je známá výbava prozatím shodná u obou zmíněných telefonů. V budoucnu se každopádně můžeme těšit na aktualizaci Androidu, která při uvedení na trh pravděpodobně bude chybět. Sony chce ze svých telefonů vytěžit maximum a opět se s nimi dostat do popředí. Tomu má pomoci také propojení se službami PlayStation a příjemný design.

Sony_Vaio_Duo_11_at_IFA_005_610x508

Zmiňovaný tablet s příhodným názvem Xperia Tablet S má být taktéž odolný vodě, což by mohlo znamenat, že si konečně pustíme nějaký ten film i v koupelně. Jak by zařízení reagovalo na případnou "nechtěnou" koupel bohužel zatím nevíme. Oproti svému předchůdci má tělo z hliníku a je o něco tenčí. O dostatečný výkon se zde stará čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3 a operační systém Android Ice Cream Sandwich. Tradičně bude k dispozici v 16GB, 32GB a 64GB verzi, WiFi, 8Mpx kamerou na zadní straně a 1MPx na přední. Na zbytek specifikací si budeme muset nějakou chvíli počkat.

sony-xperia-tablet-pops-up-again-0

Dále stojí za zmínku hybridní tablet Vaio Duo 11 s vysouvací klávesnicí ve stylu Asus Eee Pad Slider, který však místo Androidu nabídne Windows 8 RT a pokusí se získat si své místo v kategorii, kde zatím moc konkurenčních přístrojů není. My pro vás budeme sledovat dění na veletrhu dál.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony na veletrhu IFA 2012: Nové smartphony, tablety a počítá se i s Windows 8

Žádné komentáře.