CDR.cz - Vybráno z IT

Z 0 na 160 km/h za 1,2 sekundy! SpaceX otestovala záchranný modul lodi Dragon

Spacex 2
Přežila figurína, ale kdyby tam byla lidská posádka, ustála by let bez úhony také. Testování nové verze rakety Dragon a jejího bezpečnostního modulu dopadlo dle očekávání. Pojďte se podívat na video zachycující bleskový start i oddělení modulu.

SpaceX zveřejnila informace o testu, který proběhl začátkem května tohoto roku. Společnost v něm otestovala bezpečnostní modul lodi Dragon. Ten bude mít za cíl ochránit členy posádky při letu na oběžnou dráhu i nazpět. V případě nouze mohou astronauti provést oddělení modulu a bezpečně přistát s padáky.

V lodi byla pro testovací účely umístěna figurína doslova ověšená senzory, stejně jako spousta kamer a dalších měřících systémů po celé lodi. "Pokud by dnes byli na palubě lidé, vyšli by naprosto v pořádku", padlo na Twitteru SpaceX.

Test proběhl nad Atlantickým oceánem a byl úspěšný. Pro SpaceX to tedy znamená další důležitý milník ve vývoji lodí Dragon. Loď pro vzlet použila vlastní motory, které jí umožnily rychlý start a nabrání výšky 500 m během 5 sekund. Do výšky 1 500 m poté vystoupala za přibližně minutu a půl a povedla zmíněné oddělení.

Spacex

Dragon by měl do dvou let zajišťovat dopravu posádky na ISS. Zatím proběhly úspěšné zásobovací mise bez lidské posádky s první generací lodi. Záchranný systém bude využit u kapsle SpaceX Dragon 2.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Z 0 na 160 km/h za 1,2 sekundy! SpaceX otestovala záchranný modul lodi Dragon

Pondělí, 11 Květen 2015 - 09:38 | John Douberro | Aha, tak koukam na stranky SpaceX a dokonce na...
Pondělí, 11 Květen 2015 - 09:34 | John Douberro | z nuly na 160? To by me zajimalo, jestli SpaceX...
Pátek, 8 Květen 2015 - 20:46 | Txy | Minutu a půl to bude celková doba až do dopadu.
Čtvrtek, 7 Květen 2015 - 16:16 | Dochy | "Loď pro vzlet použila vlastní motory, které...

Zobrazit diskusi