CDR.cz - Vybráno z IT

Spojené království uzavírá poslední uhelnou elektrárnu po 142 letech

Zdroj: Shuttestock

Spojené království uzavřelo svou poslední uhelnou elektrárnu, což znamená konec dlouhé kapitoly spalování uhlí, které bylo kdysi klíčovým zdrojem energie pro celou zemi. Británie se tak zařazuje mezi světové lídry v úsilí o klimatickou transformaci energetiky.

Historický okamžik: Konec éry uhlí v Británii

Spojené království uzavřelo svou poslední uhelnou elektrárnu, Ratcliffe-on-Soar, což ukončuje více než stoletou éru spalování uhlí, které dominovalo energetickému sektoru země. Tato změna přichází po více než 140 letech od spuštění první uhelné elektrárny v roce 1882. Zatímco uhelné elektrárny dříve zásobovaly více než 90 % elektřiny v zemi, dnes Spojené království staví na obnovitelných zdrojích energie a přírodním plynu. 

Konec dlouhé cesty uhlí

V pondělí došlo k definitivnímu uzavření elektrárny Ratcliffe-on-Soar, která byla v provozu od roku 1968 a měla kapacitu 2000 megawattů. Tento historický okamžik znamená konec těžby uhlí v britské energetice a uzavření kapitoly, která začala otevřením první uhelné elektrárny v Londýně. Spalování uhlí bylo po dlouhou dobu základem britské průmyslové revoluce a následně energetiky, přičemž v 50. a 60. letech 20. století uhelné elektrárny produkovaly více než 90 % elektřiny v zemi.

Zdroj: Shutterstock

Avšak s růstem obnovitelných zdrojů energie, zejména větrné a solární energie, a příchodem přírodního plynu, začala role uhlí slábnout. Uhlí zůstávalo i přesto v některých letech klíčovým zdrojem elektřiny až do 80. let, kdy jeho podíl začal klesat. Změny v evropských regulacích a nové klimatické zákony také přispěly ke zpomalení uhelného průmyslu. Významný vliv mělo také zavedení systému emisních povolenek v Evropské unii, které dramaticky zvýšilo náklady na provoz uhelných elektráren.

Úbytek pracovních míst a proměna energetiky

Uzavření poslední uhelné elektrárny v Británii je důsledkem dlouhodobého poklesu poptávky po uhlí a transformace britské energetiky směrem k obnovitelným zdrojům. Významnou roli v tomto procesu hrálo také omezení těžkého průmyslu, což vedlo ke snížení potřeby velkého množství energie. To mělo přímý vliv i na zaměstnanost v uhelném průmyslu, který dříve zaměstnával tisíce lidí. S poklesem významu uhlí se snížila i politická váha uhelného sektoru, který v minulosti často vstupoval do politických debat a prosazoval své zájmy.

V posledních letech Spojené království postupně uzavíralo jednotlivé uhelné elektrárny. Britská vláda si v roce 2015 stanovila ambiciózní cíl úplného ukončení využívání uhlí do roku 2025. Tento plán se postupně naplnil, a přestože první dny bez využití uhlí v síti přišly až v roce 2017, v následujících letech se dny bez uhlí staly častějšími a nakonec i pravidlem.

Rychlý přechod na obnovitelné zdroje energie

V posledním desetiletí zažila Británie prudký nárůst využívání obnovitelných zdrojů energie. Celková produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů se téměř ztrojnásobila. Klíčovou roli v tomto přechodu sehrál rozvoj offshore větrné energie, která v posledních letech zajišťuje významnou část britské energetické potřeby. Podle statistik se podíl obnovitelných zdrojů v britské energetice v roce 2023 vyšplhal na více než 40 %.

Spojené království se také zaměřilo na podporu dalších ekologických technologií, jako jsou solární panely nebo vodní elektrárny. Tento přechod je částečně umožněn také dostupností levného zemního plynu z vlastních ložisek v Severním moři, který se stal levnější a ekologičtější alternativou k uhlí.

Diskuse ke článku Spojené království uzavírá poslední uhelnou elektrárnu po 142 letech

Čtvrtek, 3 Říjen 2024 - 10:56 | Ondar | Debilita stejně jako v Německu. Zelený nesmysle...
Čtvrtek, 3 Říjen 2024 - 07:22 | Gaunter | Výborne gratulujem. A teraz už len ostáva...

Zobrazit diskusi