CDR.cz - Vybráno z IT

Start mise Artemis 1 odložen do pátku, nastal problém s motorem a únikem paliva

Včera měla startovat po více než 50 letech raketa, která je součástí mise Artemis 1, jež má vrátit člověka zpět na Měsíc. Kvůli technickým potížím byl však start odložen až na pátek.

Zdroj: Shutterstock

Včera měla z Kennedyho vesmírného střediska startovat raketa Space Launch System (SLS), která je součástí mise Artemis 1. Bohužel byl start odložen, protože se inženýři NASA potýkali s problémem ohledně chlazení jednoho ze čtyř motorů a prý byl identifikován i únik paliva, a to 41 minut před plánovaným zážehem.

To vedlo k rozhodnutí start odložit a byl stanoven nový termín na pátek 2.září. Místo skutečných lidí však tato raketa ponese jen tři figuríny, které mají být vyrobené z materiálů napodobujících lidské kosti a měkké tkáně. Na těchto figurínách je pak umístěno okolo 5 600 senzorů a 16 detektorů, které se mají postarat o sběr dat ohledně úrovně radiace.

Zdroj: Shutterstock

Raketa SLS, která má v budoucnu vynést člověka zpět na Měsíc, je vysoká 98 metrů a měla by unést až 27 tun nákladu. To je o něco méně, než dokázala vynést raketa v rámci mise Apollo. Oproti ní má ale SLS o zhruba 15 procent větší tah. Raketa SLS vynese do vesmíru kosmickou loď Orion.

Podle oficiálních názorů odborníků by to měla být bezpečná kosmická loď i rakety a je prý úžasné, že se jak loď, tak raketa dostanou tak daleko – zhruba 64 tisíc kilometrů za měsíc. Nejdále od Země by měla být 467 tisíc kilometrů a poté by se měl Orion vrátit domů, potvrdil manažer mise Artemis v rámci NASA, Mike Sarafin.

Diskuse ke článku Start mise Artemis 1 odložen do pátku, nastal problém s motorem a únikem paliva

Žádné komentáře.