CDR.cz - Vybráno z IT

Stíhačky F-22 jsou plně připraveny k boji. Na Aljašce cvičily sloní chůzi

Zhruba jedna pětina veškerých stíhaček F-22 přiřazených k bojovým jednotkám úspěšně absolvovala na Aljašce náročnou zkoušku na celkovou koordinaci. Cvičení se jmenuje sloní chůze a má vyslat jasný vzkaz Rusku. Jsme připraveni.

Letecké cvičení s tak trochu tajemným názvem sloní chůze není pro americké letectvo žádná novinka. Koncem minulého roku jsme vás informovali, že takovéto cvičení absolvovalo symbolických 35 letounů F-35 na letecké základně v Utahu. Ve zkratce jde o to, že určitý větší počet plně vyzbrojených letounů je s určitými rozestupy seřazen na letové dráze a tyto letouny pak musí v co nejkratším časovém intervalu vzlétnout. Tato taktika se může osvědčit např. při vedení intenzivních bojových operací, kdy mnoho letadel v krátkém časovém úseku startuje do boje a je náročné zajistit celkovou koordinaci startů.

Cvičení se uskutečnilo 26. března na Aljašce na letecké základně Elmendorf-Richardson u Anchorage. Letos si taktiku sloní chůze vyzkoušelo celkem 24 stíhaček F-22, které jsou určeny hlavně k vybojování vzdušné nadvlády, jeden letoun včasného varování a kontroly E-3 Sentry a jeden strategický transportní letoun C-17 Globemaster lll.

Co se týče stíhaček F-22, tak celkově bylo vyrobeno 8 testovacích a 187 operativních stíhaček F-22, ale jen 125 jich je schopno vést bojové operace u amerického letectva. Další stroje se nacházejí v servisu apod. Cvičení se tudíž účastnila jedna pětina celkové bojové flotily F-22.

Tato demonstrace síly amerického letectva je hlavně vzkazem pro Rusko, že USA mohou v krátkém časovém intervalu nasadit vysoký počet letounů F-22 v Tichomoří a arktické oblasti. Rusko v posledních měsících pravidelně testuje reakce USA, když vysílá do blízkosti vzdušného prostoru Spojených států své strategické bombardéry, letouny včasného varování a kontroly a doprovodné stíhačky. Vstříc ruským letounům pak okamžitě z aljašské letecké základny startují stíhačky F-22 a letoun E-3 Sentry.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stíhačky F-22 jsou plně připraveny k boji. Na Aljašce cvičily sloní chůzi

Sobota, 30 Březen 2019 - 09:16 | prefender | jojooooo hihihi, polikarpovy))))
Sobota, 30 Březen 2019 - 09:14 | prefender | podle článku asi proti všem )))))
Pátek, 29 Březen 2019 - 08:19 | TyNyT | no přece proti tomu jednomu nedokončenému PAK-FA...
Čtvrtek, 28 Březen 2019 - 10:29 | Gaunter | Sú pripravené k boji proti komu, ekológom ?

Zobrazit diskusi