CDR.cz - Vybráno z IT

Tablet BlackBerry PlayBook nedostane aktualizaci na OS BlackBerry 10

blackberry-tablet-logo
Kanadský výrobce komunikátorů BlackBerry oznámil, že se jeho sedmipalcový tablet nakonec nedočká slibované aktualizace na operační systém BlackBerry 10. Přemýšlí firma vyrobit nový tablet nebo se chce věnovat raději jiným zařízením po neúspěchu jejího prvního tabletu PlayBook?

Tablet PlayBook, první zařízení tohoto druhu od BlackBerry, je již od zahájení prodeje poháněn systémem QNX, jenž se stal klíčovým produktem pro nový operační systém BlackBerry 10. Generální ředitel BlackBerry Thorsten Heins zákazníkům v lednu tohoto roku nejprve sliboval, že bude možné tablet brzy aktualizovat na vylepšený BlackBerry 10 OS. Nyní se karta obrací a sám Heins veřejně mění svůj názor s tím, že se update konat nebude z důvodu nedostačujícího výkonu tabletu. Ani prodeje zřejmě nejsou pro firmu až tak ohromující, aby se musela starému modelu dále věnovat. Jednodušší bude pravděpodobně začít znovu s jiným přístrojem.

Mohlo by vás zajímat: Vyzkoušeli jsme BlackBerry 10 na Z10. Jaký je to systém?

Tablet PlayBook je obdařen dvoujádrovým procesorem OMAP4430 s taktem 1 GHz a 1 GB RAM. Když došlo k zahájení prodeje v roce 2011, jeho cena se šplhala až k hodnotě 499 dolarů (přibližně 9900 korun). V současné době je možné zařízení pořídit za zlomek této částky a to za 100 dolarů (asi 2000 korun).

blackberry-playbook

To však neznamená, že je tento tablet k ničemu. Zákazníci mají pro PlayBook k dispozici desítky tisíc aplikací, včetně mnoha Android aplikací, které byly upraveny a zpřístupněny v obchodě BlackBerry World. Ani vestavěné aplikace nejsou k zahození. Tablet je vybaven jednoduchým internetovým prohlížečem a videopřehrávačem, který umožňuje sledovat videa také v malém náhledu, zatímco pracujete s jinými aplikacemi.

PlayBook tedy BlackBerry 10 OS nedostane. Doufejme, že nebyl prvním a posledním tabletem, který společnost vyprodukovala, jelikož by byla škoda nevyužít potenciál nového systému. Když už nebude v PlayBooku, mohl by se objevit alespoň nějaký jiný ještě výkonnější tablet BlackBerry právě s tímto operačním systémem. Je zde rovněž možnost, že si Heins stojí za svým výrokem, že trh s tablety do pěti let zanikne, takže nemá smysl v něm pokračovat.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tablet BlackBerry PlayBook nedostane aktualizaci na OS BlackBerry 10

Pondělí, 1 Červenec 2013 - 16:07 | Noxik | To bylo zase lzi o tom ze upgrade bude a nakonec...

Zobrazit diskusi