CDR.cz - Vybráno z IT

Telefony s Androidem 12 budete moci ovládat pomocí obličejových grimas

V beta verzi operačního systému Android 12 se nově objevila možnost ovládání mobilního telefonu pro uživatele se zdravotním omezením. Jde o ovládání pomocí gest obličeje.

Zdroj

Společnost Google se snaží již dlouhá léta vyjít vstříc lidem s různými zdravotními postiženími a do svého operačního systému Android vyvíjí neustále nové funkce, které právě této skupině uživatelů umožní snadnější ovládání jejich mobilního telefonu.

O funkce v rámci usnadnění ovládání se stará tzv. Accessibility API, ze které koneckonců vychází i základní nástroj „Usnadnění.“ Právě Accessibility API umožňuje vývojářům aplikací i samotného operačního systému přicházet se stále novými způsoby interakce mezi telefonem a uživatelem.

Zdroj

Nově přibyl k výčtu možných interakcí mezi mobilním telefonem a uživatelem i bezdotykové ovládání pomocí gest obličeje. Tato novinka v podstatě využívá jednoho již existujícího nástroje, a to „Přístup pomocí přepínačů,“ který dokázal pracovat přes fyzicky připojitelná tlačítka. Nyní však pro ovládání postačí i fotoaparát mobilního telefonu.

Po zapnutí této funkce můžete k jednotlivým gestům obličeje přiřadit konkrétní úkon. V tuto chvíli dokáže systém rozeznat otevřená ústa, úsměv, povytáhnutí obočí, pohled doleva, pohled doprava a pohled nahoru. K těmto grimasám pak můžete přiřadit jeden z vybraných úkonů, mezi kterými je například další, předchozí, plocha, zpět, oznámení, atd.

Jako první o této novince informoval server XDA Developers, který novou funkci objevil v rámci testování beta verze operačního systému Android 12. Funkce je však možné nainstalovat i na OS Android 11. Pokud si i vy chcete nový nástroj vyzkoušet, můžete si nainstalovat APK Mirror.

Diskuse ke článku Telefony s Androidem 12 budete moci ovládat pomocí obličejových grimas

Středa, 18 Srpen 2021 - 08:08 | Tomas A | Chránená dielňa :)
Úterý, 17 Srpen 2021 - 18:47 | junk mail | Když se namíří dva telefony proti sobě a zobrazí...
Úterý, 17 Srpen 2021 - 11:20 | johny 5 | To až se rozšíří, tak to v MHD bude vypadat, jako...

Zobrazit diskusi