CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA – Nejočekávanější strategie roku 2014

Minulý rok nám v žánru strategií naservíroval několik skutečně zajímavých kousků, které na herní scéně vzbudily nemalé ohlasy. Letošní nabídka však také není vůbec malá, naopak, vypadá to, že se rozhodně máme na co těšit.

Většina strategií zatím nemá přesně stanovené datum vydání, víme jen, že podle slibů vývojářů letos vyjdou. Už teď je jich oznámena pěkná řádka - povětšinou jde o známé zaběhnuté série s vysokou komunitní základnou - o celé škále z nich se nicméně dozvíme ještě v průběhu roku. Zejména pak v červnu na americkém veletrhu E3.

World of Warships

Tahle záležitost z dílny Wargamingu navazuje na úspěšné World of Tanks a World of Warplanes, tituly, které se fanouškům her zavrtaly hluboko pod kůži. Znovu se můžeme těšit na free-to-play model, tentokrát se ale podíváme na moře, kde budeme svědky lodních bitev 20. století. V souladu s tradicí, World of Warships hráčům poskytne jednoduché rozhraní, ovládací prvky snadné k používání, ale i ekonomický systém.

Když jsme se tvůrců ze studia Wargaming na GamesComu 2013 ptali, zda se chystají propojit všechny tři hry v jeden titul, odpověděli nám, že by to bylo úžasné a je to jeden z možných cílů. Bohužel prý však zatím nenašli recept na vyvážení takové hry. Přesto se i v budoucnu máme v sérii určitě na co těšit.

Men of War: Assault Squad 2

Ještě v prvním čtvrtletí letošního roku by se na veřejnost měl dostat druhý díl Men of War: Assault Squad. Původní zpracování patří v sérii mezi ty oblíbenější a nabízí opravdu výbornou hratelnost. Populární se stal především díky multiplayer módu, který v Assault Squad hraje první housle.

Druhý díl nás znovu zavede do období druhé světové války. Autoři zapracovali na autenticitě, v rámci singleplayeru ve stylu skirmish módu tedy můžeme očekávat strhující tankové bitvy i smrtící odstřelovačské stealth mise. Ve hře pro více hráčů se budeme těšit z 1v1 až 4v4 map. Chcete-li ovšem skutečně zažít velkolepou bitvu na život a na smrt, určitě oceníte novinku v podobě 8v8 klání.

Stronghold Crusader 2

Ve Firefly Studios stále chtějí zalepit to, co se jim v předešlých několika dílech nezdařilo. A znovu novým Strongholdem; tentokrát to odnesou křížové výpravy v podobě Crusaderu. Znalcům série asi netřeba připomínat, že od dob vydání Stronghold 2 to jde se značkou veskrze z kopce a právem se tak bojíme, co Britové vyvedou tentokrát.

Hra bude obsahovat nové vizuály, bojové rozhraní a překopaný engine. Díky němu se prý můžeme těšit na spoustu propracovaných efektů, animací a real-time fyziku. „Stronghold Crusader je náš nejoblíbenější titul a stejně tak tomu je u fanoušků našich her. Po několik dlouhých let jsme se odhodlávali k tvorbě druhého dílu a nyní ta šance konečně nastala. My ji rozhodně nechceme promarnit, ani vás zklamat,“ řekl společně s oznámením hry Simon Bradbury, generální ředitel Firefly.

Age of Wonders 3

Age of Wonders se mezi hráče vrací po dlouhé desetileté pauze a vývojáři tak budou mít opravdu těžký úkol, aby komunitu kolem titulu spíše nezklamali. V Age of Wonders 3 bude velkou roli hrát multiplayerová složka, ta je připravena až pro osmičku hráčů, kteří své tahy budou provádět současně. Tím dojde ke značnému urychlení a omezení čekajících prodlev.

V korespondenci s tím autoři připravili také svižnější bojový systém, samotné bitvy totiž prošly zjednodušením a zkrácením. Zajímavý je i způsob, jakým hra pracuje s jednotkami. Více už si ale můžete přečíst v našem preview.

Tropico 5

Tropico je oblíbená budovatelská strategie, letos se vrátí už s pátým pokračováním. I tentokrát se v hlavní roli objeví diktátor El Presidente, aby ze svého karibského ostrova udělal velmoc a továrnu na peníze.

Jednou z novinek je implementace dynastií. V praxi to znamená, že se budeme muset postarat o jednotlivé členy klanu. Ke správnému zajištění chodu měst je tedy potřeba dosadit správné osoby na správná „politická“ místa a dále s nimi pracovat – na mysli máme například odměny v podobě povýšení na lukrativnější pozice.

Strategická nadílka

Pokud rádi taktizujete v bojích nebo si prostě máte chuť sem tam něco postavit, letošní nabídka vás veskrze potěší. Mimo zmíněné pětice se totiž můžete těšit také na World Zombination, zajímavě vyhlížející Warhammer 40,000: Storm of Vengeance, Warlock 2: The Exiled, akční Breach & Clear, Aztez nebo působivé Wargame: Red Dragon. Majitelé PS3 jistě ocení Full Spectrum Warrior: The Hammers, na mobilní zařízení se pak chystá například Hitman Go.

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TÉMA – Nejočekávanější strategie roku 2014

Neděle, 9 Březen 2014 - 15:43 | MichalPospíchal | Chápu, co máte na mysli. Zařadit tvorbu...
Neděle, 9 Březen 2014 - 14:51 | DRK | To bychom ale jako "strategii" museli...
Neděle, 9 Březen 2014 - 14:36 | MichalPospíchal | Jako MMO Strategii, pravda s výraznou kombinací...
Neděle, 9 Březen 2014 - 13:46 | DRK | Tak hned první titul má ke strategii dost daleko...

Zobrazit diskusi