CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla Roadster vyslaná do vesmíru Elonem Muskem již protnula oběžnou dráhu Marsu

Společnost SpaceX se na svém Twitteru pochlubila novinkou, týkající se jejich Starmana. Ten totiž v nedávné době protnul oběžnou dráhu Marsu a 8. listopadu se dostane i nejdále od Slunce. Poté by se měl po své eliptické heliocentrické oběžné dráze vracet zpět.

Společnost SpaceX, kterou vlastní známý přemožitel lidských možností Elon Musk, uveřejnila na svém Twitteru informaci, že Starman ve svém elektromobilu Tesla Roadester v nedávné době překřížil oběžnou dráhu Marsu a dne 8. listopadu by se měl ocitnout v nejdelší vzdálenosti od Slunce.

Ve svém příspěvku na Twitteru také SpaceX uvádí, že další zastávkou Starmana bude "Restaurace na konci vesmíru". Tím Elon Musk vzdává hold svému oblíbenému literárnímu dílu od Douglase Adamse, Stopařův průvodce Galaxií.

Od startu Tesly Roadster uplynulo již devět měsíců. Za tu dobu stihl tento elektromobil urazit vzdálenost zhruba 248 milionů kilometrů. Nyní se nachází v bodě, který je nejdále Slunci. Po překonání tohoto bodu by se měl tento elektromobil zase po své eliptické heliocentrické oběžné dráze začít přibližovat zpět ke Slunci. Cestou by se měl dostat i nejblíže k Marsu, konkrétně se 6. října 2020 přiblíží na vzdálenost 7,5 milionů kilometrů.

Podle předběžných výpočtů a odhadů by se zhruba za dva roky měl opět přiblížit naší planetě, a to na vzdálenost „pouhých“ 52 milionů kilometrů. Podle modelu Bena Pearsona bude Starman nejblíže své domovině až v roce 2091. S šestiprocentní pravděpodobností by se s námi však v příštím milionu let srazit neměl.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Tesla Roadster vyslaná do vesmíru Elonem Muskem již protnula oběžnou dráhu Marsu

Čtvrtek, 8 Listopad 2018 - 05:49 | petr ib | Vesmírné smetí.

Zobrazit diskusi