CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla se chystá zhotovit humanoidního robota Tesla Bot, nahradí "nudnou" práci

Tesla se chystá zhotovit humanoidního robota s názvem Tesla Bot; minulý týden jej oznámil generální ředitel Elon Musk.

Toto oznámení bylo učiněno v rámci AI Day, série technologických rozhovorů pořádaných společností Tesla v Kalifornii za účelem náboru talentů strojového učení. Tesla tím dokazuje, že pracuje na vzrušujících produktech plánovaných na roky dopředu, které budou nápomocné zaměstnancům, zákazníkům i investorům.

Samotný Tesla Bot, kterým je humanoidní robot o hmotnosti 125 liber (57 kg) a výšce 5’8“ (172 cm), byl měl být spuštěn někdy v příštím roce, nicméně tato plánovaná uvedení na trh nebývají spolehlivá. Na akci „Den autonomie“ v dubnu 2019 například Musk řekl, že v roce 2020 bude mít společnost na silnici 1 milion autonomních „robotaxů“. Tyto robotaxi nejsou nikde k vidění.

„Tesla je pravděpodobně největší robotickou společností na světě, jelikož naše auta jsou napůl vnímaví roboti na kolech,“ řekl Musk. „S plně samořiditelným systémem, inferenčním motorem v autě, který budeme samozřejmě dál vyvíjet… dává zkrátka smysl převést naše technologie do humanoidní podoby.“

Musk také uvedl, že robot s kódovým názvem „Optimus“ je založen na stejných čipech a senzorech, jaké používají vozy Tesla pro funkce vlastního řízení. Snímky ukazují, že do hlavy robota budou nainstalovány kamery Autopilot. Robot bude schopen unést 45 liber (20 kg), zvednout 150 liber (cca 68 kg) a běžet 5 mil za hodinu (8 km/h), přičemž ho firma navrhuje tak, aby lidé byli schopni v případě „nouze“ robotovi utéct nebo ho přemoci. Jeho účelem bude nahradit opakující se či nebezpečnou práci, popřípadě vám jít nakoupit potraviny.

„Mělo by být možné mu nařídit, aby vám šel do obchodu a donesl následující potraviny,“ řekl Musk. Na videu níže můžete vidět fiktivní odhalení robota, které mělo působit jen jako vtip, jelikož se jednalo pouze o muže v kostýmu. První prototyp očekává v příštím roce. 

Diskuse ke článku Tesla se chystá zhotovit humanoidního robota Tesla Bot, nahradí "nudnou" práci

Úterý, 23 Listopad 2021 - 10:18 | DRK | "Mělo by být možné mu nařídit, aby vám šel...
Pondělí, 30 Srpen 2021 - 10:23 | CyberAngel | Tesly nejsou samořiditelný, ten pán pořád jenom...
Pondělí, 30 Srpen 2021 - 07:31 | corwin78 | Té váze, při té výšce moc nevěřím. To spíš...

Zobrazit diskusi