CDR.cz - Vybráno z IT

Dnes byl oficiálně uvolněn Twitter klient pro Windows 8 a RT

twitter-metro
Sociální síť Twitter dnes nečekaně uvedla svého vlastního oficiálního klienta pro přístup a správu uživatelského Twitter účtu pro operační systém Windows 8/RT, respektive v podobě aplikace pro Metro. A nevypadá vůbec špatně.

Vše je takové velké a intuitivní. Zkrátka je vidět, že je aplikace optimalizována pro dotekové ovládání. Ale samozřejmě i s kurzorem uživatel svou práci vykoná stejně dobře i na zařízeních bez "matlacích ploch". :)

Základní uživatelské rozhraní nabízí takřka ty samé ovládací prvky jako správa účtu skrze internetový prohlížeč. Kromě tedy standardní čtveřice hlavních tlačítek - hlavní stream tweetů, uživatelské mentions, aktuální trendy hashtagů a osobní stránka uživatele – však přeci jen něco navíc aplikace umí.

Twitter-for-Windows8 (4)Twitter-for-Windows8 (5)Twitter-for-Windows8 (6)

Připnutí k pravému nebo levému okraji obrazovky, jako řada jiných aplikací z Metra. Uživatel se tak může pohybovat po desktopu a zároveň neztratí přehled o tom, co se děje na Twitteru, popřípadě může rovnou z plochy tweetnout aktuální myšlenku, kterou se rozhodne pustit do světa. Není tedy nutné přejít naplno do aplikace.

Twitter-for-Windows8 (1)

Přehledný stream fotografií. Ať už vlastní uživatelské, nebo ty přímo z hlavního streamu lze velmi jednoduše procházet a zvětšovat do fullscreen zobrazení pouhým kliknutím. Horizontálním pohybem pak uživatel lehce přehodí či přejde na další či předchozí fotografii.

Twitter-for-Windows8 (7)

Hledání a sdílení z plochy. Přímo v klientu je i možnost hledání na síti konkrétních hashtagů, uživatelů či tweetů. Stejně jako možnost sdílení odkazu, tak i hledání funguje s nativní funkcí Windows 8, která se schovává v pravém dolním rohu obrazovky. Stačí jednoduše rovnou najet a sdílet.

Živé dlaždice a oznámení. Přímo v nastavení aplikace si může uživatel navolit, na jaké novinky má být ze sítě upozorněn notifikací (retweet, mentions, DM aj.), popřípadě může sledovat novinky pomocí živé dlaždice v Metru.

Twitter-for-Windows8 (3)Twitter-for-Windows8 (2)

Aplikace je samozřejmě zcela zdarma a do začátku byla uvolněna hned ve dvaadvaceti světových jazycích (čeština chybí). Je také kompatibilní jak s Windows 8 (x86, x64), tak i Windows RT (ARM). Jediné dvě výtky zatím máme k absenci podpory multiple accounts, tedy používat v rámci klienta vícero účtů zároveň, a moc nám zatím nefunguje sdílení pomocí pravého růžku z prohlížeče Google Chrome (volba není dostupná, i když zde asi půjde o lokální problém na našem počítači – ještě to budeme řešit). 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dnes byl oficiálně uvolněn Twitter klient pro Windows 8 a RT

Žádné komentáře.