CDR.cz - Vybráno z IT

V meteoritech jsou diamanty, jež byly součástí planetárního jádra

Ve švýcarském městě Lausane objevil vědec Farhang Nabiei za pomoci elektronového mikroskopu, že diamanty, které jsou obsaženy v některých meteoritech, pocházejí z jádra protoplanet, které existovaly na počátku naší sluneční soustavy.

Nová studie tvrdí, že diamanty nalezené v meteoritech na Zemi mohou pocházet ze starověkých dávno neexistujících protoplanet zhruba o velikosti dnešního Merkuru nebo Marsu. Protoplaneta je jakýsi roj plynu, prachu, skály o velikosti reálných planet. Desítky těchto protoplanet se kdysi rozlétly v okolí vzrůstajícího Slunce během prvních 10 milionů let existence naší sluneční soustavy.

Nakonec došlo ke srážce těchto objektů a ty se buďto rozpadly nebo byly vytlačeny mimo naši sluneční soustavu. Následkem toho je současných osm planet v naší sluneční soustavě spolu s dalšími asteroidy či skalními úlomky, které společně víří kolem Slunce. Protoplanety, jakožto „planetární embrya“, stály u vzniku našich planet jako stavební kameny

Nebylo snadné nalézt vesmírný objekt dokládající tuto minulost. Nyní analýza zveřejněná v Nature Communications naznačuje, že diamanty uvězněné ve vzácném meteoritu nazývané ureilit ukazuje důkazy těchto prvních světů.

Ureilit je bohatý na uhlík a místy obsahuje i diamanty, tím se odlišuje od ostatních meteoritů. Již bylo objeveno více jak 480 ureilitů, podle autora studie Farhanga Nabiei, materiálního vědce a odborníka přes elektronový mikroskop ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL).

Ten, na který byla zaměřena pozornost vědců, se jmenuje Ureilit Almahata Sitta (TC3) a na Zem dopadl v roce 2008 v okolí nubijské pouště v Súdánu. Analyzovali v něm různé diamanty, které byly od několika desítek do několika stovek mikronů velké (pro srovnání, průměrný lidský vlas je asi 100 mikronů široký).

Podle jedné z teorií mohlo ke vzniku diamantů dojít při srážce. Vlivem velkého tlaku došlo údajně k přeměně grafitu používaného v tužkách na vzácné diamanty. Proti této obecné teorii však hovoří velikost některých diamantů nalezených v ureilitech.

Nyní díky technologii elektronových paprsků objevil Nabie a jeho kolegové krystalické částice z železa a síry uvnitř diamantů v ureilitu. Tyto částice se dají nalézt pouze v těch diamantech, které byly tvořeny při trvale vysokých tlacích. Tyto tlaky musely převyšovat hodnotu 20 gigapascalů, což je důkaz, že tyto meteority a diamanty byly kdysi ve středu dnes již neexistující planety.

"Neočekávali jsme, že bychom tyto částice vůbec kdy viděli. Je zajímavé, co nám dovolí zjistit jenom desítky nanometrů [miliardtiny metru] malý meteorit o protoplanetách s průměrem asi 6 000 kilometrů," říká Nabei.

Vědci samozřejmě neplánují čekat s rukama v kapse, až jim spadne meteorit před laboratoř. Plánují totiž letět do vesmíru a fyzicky se s nimi i setkat. NASA již začala připravovat novou misi s názvem Psyche. Jejím hlavním cílem bude dostat se až k samému kovovému jádru asteroidu. Na výsledky si budeme muset ještě počkat, protože mise má odstartovat v roce 2022. 

Diskuse ke článku V meteoritech jsou diamanty, jež byly součástí planetárního jádra

Úterý, 24 Duben 2018 - 19:06 | DRK | Je zajímavé, co nám dovolí zjistit jenom desítky...

Zobrazit diskusi