CDR.cz - Vybráno z IT

Ve Skotsku se začala léčit závislost na Bitcoinech

Příběhy o lidech, kteří zbohatli na obchodování v Bitcoinech, asi známe všichni. Lamborghini se stalo symbolem kryptobaronů a je v této komunitě označováno jako pomyslný milník úspěchu. Na druhé straně se však nachází tisíce až miliony uživatelů, které obchodování zadlužilo.

Ještě před několika málo měsíci jsme byli svědky rekordního nárůstu hodnoty Bitcoinu, která každým týdnem bortila nové hranice, až si v prosinci sáhla na 20 tisíc USD. Dnes už realita tak růžová není a drží se už velice dlouho pod hodnotou 8 tisíc USD, s občasnými výkyvy k 10 tisícům USD.

Zatímco někteří mohou tento propad vidět jako varovný signál, po kterém na obchodování s kryptoměnami raději zanevřít, jiní je mohou vidět jako příležitost do budoucna nebo šanci na vykoupení se z dluhů, které si nadělali půjčkami pro tyto účely. Jeho nestálost a vidinu snadného zbohatnutí s vysokým rizikem už ve Skotsku přirovnávají ke gamblerství. A jako takové jej i léčí. 

„Přináší to vzrušení a útěk od reality. Například s Bitcoinem se silně obchoduje a dochází k vysokým ziskům i vysokým ztrátám,“ říká Chris Burn, hazardní terapeut v nemocnici Castle Craig v Edinburghu, která se specializuje na odvykací kúry ze závislostí na drogách, alkoholu a gamblerství, pod který nově spadá i obchodování s kryptoměnami. Program se skládá z 12 kroků a pomáhá těm, kteří neustále sledují kurz kryptoměn s nutkáním ke skupování, a těm, co už prodělali v minulosti finanční ztráty.

Obchodování s Bitcoinem už dnes ani není tak výnosné, jako na začátku. Vidina Lamborghini byla možná reálná pro ty, kteří na trh vstoupili při dvou/tříciferné hodnotě měny. Jejich vstupní kapitál se tak zúročil v řádu až desítek tisíc procent. Díky nízkému kurzu si ovšem mohli dovolit investovat více bez nutnosti zadlužování. 

Těmto zbohatlíkům by stačilo 28. května 2012 investovat okolo 750 Kč, aby si mohli za prosincový kurz pořídit dům za 3 miliony Kč. Dnes už byste museli na takovou vidinu výdělku investovat alespoň 100 000 Kč, a to pouze za předpokladu, že věříte nárůstu Bitcoinu ke kurzu 225 000 USD. Jestli nebude lepší si přiznat, že tento vlak už ujel. Chytnout se ho v plné rychlosti můžeme, ale neutrhněme si ruce... 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Ve Skotsku se začala léčit závislost na Bitcoinech

Neděle, 10 Červen 2018 - 21:47 | tony | Blbost se nedá léčit! Ale pravda pokud někdo...

Zobrazit diskusi