CDR.cz - Vybráno z IT

Ve Švýcarsku budou drony doručovat zásilky do 5 let

Swiss Post Drone 1
Balíčky létající vzduchem, tak to má v budoucnosti údajně vypadat. Švýcarská pošta testuje nové kvadrokoptéry, které by mohly plnit i jiné účely.

Poštovní společnost Swiss Post se nechala inspirovat Amazonem a chystá doručovat zásilky bezpilotními drony. V dnešních dnech právě probíhá testování nové doručovací služby, které by mělo probíhat až do konce července.

Sněhově bílé kvadrokoptéry mají netradiční dutou oválnou základnu, která je přizpůsobena pro zasunutí žluté krabičky s obsahem zásilky. Drony mají extrémně lehkou konstrukci a jsou schopné doručit zásilky s maximální hmotností jednoho kilogramu. Na plně nabitou baterii překonají vzdálenost až deset kilometrů.

Swiss Post Drone 2

Na projektu pracuje Swiss Post společně se Swiss WorldCargo, leteckou nákladní divizí Swiss International Air Lines. Drony létají autonomně podle jasně stanovené a bezpečné trasy, které jsou zpracovávány speciálním cloudovým softwarem, jehož výrobcem je americká firma Matternet zabývající se výrobou dronů.

Ještě nějakou chvíli potrvá, než bezpilotní letouny nahradí pošťáky. Předtím bude samozřejmě probíhat přísné testování zařízení z hlediska technických možností a výdrže baterie. Swiss Post deklaruje, že bude trvat minimálně pět let, než se vyřeší všechny potřebné náležitosti pro komerční nasazení dronů v ostrém provozu. Pravděpodobně dojde také k úpravě pravidel pro využívání civilních bezpilotních letounů.

Swiss Post Drone

Drony by se mohly hodit především pro doručování balíčků do odlehlých vesnic nebo horských oblastí, kde se obyčejný člověk dostane jen velmi těžko. Než však dojde k doručování zásilek za tímto prvotním účelem, kvadrokoptéry by mohly plnit i jiné úkoly. Například při mimořádných situacích by mohly poskytovat rychlou humanitární pomoc lidem v zasažených oblastech. Stejně dobře by mohly doručovat spěšné zásilky s nejvyšší prioritou, jako jsou třeba výsledky laboratorních testů.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ve Švýcarsku budou drony doručovat zásilky do 5 let

Čtvrtek, 9 Červenec 2015 - 18:00 | frr | No já si zase vzpomněl na text jedné písně......
Čtvrtek, 9 Červenec 2015 - 15:53 | jakub novak | Uznavam, ze zverejnit takovouhle informaci je z...
Čtvrtek, 9 Červenec 2015 - 12:22 | Pety | Hm. To i Česká pošta je rychlejší. Běžně to...

Zobrazit diskusi