CDR.cz - Vybráno z IT

Velká Británie zamítla Microsoftu akvizici herní společnosti Activion Blizzard

Zdroj: Shutterstock

Na začátku minulého roku se objevila nabídka Microsoftu na akvizici společnosti Activision Blizzard s tím, že její portfolio by mohlo přejít pod Xbox. Bohužel ze strany Velké Británie došlo k zamítnutí této akvizice, protože jsou zde obavy z porušení antimonopolních pravidel.

Na počátku loňského roku jsme vás informovali o plánované akvizici Activisionu Blizzard ze strany společnosti Microsoft. Plánovaná akvizice měla být za zhruba 69 miliard dolarů a právě tento týden se k celé akvizici měl vyjádřit britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA). Mnoho odborníků předpokládalo, že se jedná jen o formální krok.

O to překvapivější bylo oficiální vyjádření tohoto úřadu, že tuto akvizici nepovoluje. Společnost Activision Blizzard měla totiž před oznámenou akvizicí plány vydat se do světa cloudového hraní sama a chtěla se na něj zaměřit. Britský úřad pak zejména pro tuto informaci akvizici nepovolil, protože se obává, že po dokončení akvizice a pod diktátem Microsoftu by mohli být uživatelé Activision Blizzard ochuzeni. 

Zdroj: Shutterstock

Společnost Microsoft však již stihla uzavřít dohodu na dalších deset let se společností Nvidia týkající se zásobování služby GeForce Now novými hrami stejně jako obdobnou spolupráci s Nintendem. Podle CMA by bylo lepší pro uživatele i společnost Microsoft, kdyby vše zůstalo při starém s tím, že by některé hry Activisionu mohl mít Microsoft exkluzivně pro sebe.

Již nyní zabírá společnost Microsoft až 70 % z celosvětových cloudových herních služeb. Vše navíc posiluje i fakt, že provozuje Xbox a nejpoužívanější operační systém Windows. Případná akvizice by společnost Microsoft stavila téměř do pozice monopolu. Podle dostupných zpráv, které mělo CMA k dispozici, by se Activision Blizzard stejně ubíral směrem ke cloudovému hraní.

Výhoda cloudového hraní je očividná, nepotřebujete mít nejnovější herní zařízení s nadupaným hardwarem, ale můžete hrát i nejnovější hry na starších zařízeních. Microsoft se zcela logicky proti tomuto rozhodnutí chystá odvolat. Ze strany Microsoftu je i nadále maximální snaha celou akvizici uskutečnit. Nyní se čeká na konečné rozhodnutí Evropské komise, které by mělo padnout 22.5.Určité problémy mohou nastat i na straně Federální obchodní komise ve Spojených státech amerických, která žaluje společnost Microsoft z porušení antimonopolních pravidel.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Velká Británie zamítla Microsoftu akvizici herní společnosti Activion Blizzard

Pátek, 28 Duben 2023 - 14:24 | Mirda Červíček | Četl jsem na tohle téma před pár roky rozhovor s...
Čtvrtek, 27 Duben 2023 - 19:12 | RedMaX | "Podle dostupných zpráv, které mělo CMA k...

Zobrazit diskusi