CDR.cz - Vybráno z IT

Heuréka! S knihou i do vany, PocketBook Aqua jako první voděodolná čtečka knih

Že na čtení knih není co vylepšovat? Těm, kteří by si rádi četli ve vaně a u vody, doposud musela posloužit zvýšená opatrnost, nebo ochranné pouzdro. Nová elektronická čtečka knih Aqua potěší právě zvýšenou odolností a vodotěsností.

Na trhu elektronických čteček jsme v posledních letech mnoho inovací spatřit nemohli. Jednalo se především o nové technologie zobrazovacích panelů, lepší podporu formátů, podsvícení a vedle toho jsme mohli spatřit model s barevným displejem, který jsme pro vás exklusivně otestovali.

"Heuréka!", jak údajně zvolal starořecký učenec Archimédes při koupeli, díky níž měl objevit známý Archimédův zákon. Jeden z předních výrobců elektronických čteček se rozhodl, že přidá vlastnost, kterou by nepochybně mnozí z nás ocenili - vodotěsnost. Ačkoliv se to zdá jako překvapivé zjištění, nebyl u nás doposud k dostání model, který by si bez poškození či ochranného pouzdra poradil s ponořením do vody. Je to zvláštní, neboť mobily a tablety již dlouhou dobu tuto vlastnost mají.

PocketBook Aqua, jak zní příhodné jméno novinky, nabídne čtenářům vedle standardní výbavy také zvýšenou odolnost s certifikací IP57. Na Linuxu postavené čtečce zkrátka nevadí prach ani voda do hloubky jednoho metru a bude tak ideálním společníkem na pláž či do vany. Samozřejmostí je dobře čitelný displej na principu elektronického inkoustu, konkrétně E-ink Pearl s technologií dotykové vrstvy Film Touch.

Zařízení s rozměry 114,6 × 174,4 × 9 mm váží 170 gramů, což je vzhledem ke zvýšené odolnosti příjemná hodnota. 6" displej nese standardní rozlišení 800 × 600 obrazových bodů, odolné tělo skrývá dostatečně výkonný 1GHz procesor, 256 MB RAM a vestavěné 4GB úložiště. Díky 1300 mAh baterii si pak máme přečíst až 8000 stan na jedno nabití.

Pro připojení k internetu nechybí WiFi, standardně zůstala podpora Dropboxu a bez větších problémů bychom měli otevřít většinu dostupných knižních formátů. Dále můžeme použít integrovaný webový prohlížeč, zahrát si šachy, vyhledávat ve slovníku či použít RSS aplikaci.

  • Podporované formáty: PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML

V tuto chvíli probíhá sériová výroba a dostupnost je plánována na duben tohoto roku. Pokud vás voděodolná čtečka PocketBook Aqua zaujala, vyjde vás přibližně na 4 000 Kč. My se pokusíme jeden model co nejdříve ukořistit a otestovat slibovanou odolnost. Máte nějaký tip, co bychom měli se zařízením všechno provést?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Heuréka! S knihou i do vany, PocketBook Aqua jako první voděodolná čtečka knih

Žádné komentáře.