CDR.cz - Vybráno z IT

Vrtulník Ingenuity ztratil spojení s roverem Perseverance

Zdroj: Shutterstock

Vrtulník Ingenuity, který se stal průkopnickým symbolem v průzkumu Marsu, nedávno při svém 72. letu přišel o spojení s roverem Perseverance. Tato neočekávaná ztráta komunikace představuje výzvu pro NASA, která nyní aktivně pracuje na obnovení spojení. Ingenuity, původně koncipovaný jako experimentální vrtulník, překonal očekávání tím, že se stal prvním letadlem, které vzlétlo z povrchu Marsu. Jeho tým teď čelí úkolu analyzovat dostupná data a hledat možnosti, jak znovu navázat komunikaci a zajistit pokračování úspěšných průzkumných letů na červené planetě.

V průběhu svého 72. letu na povrchu Marsu přestal vrtulník Ingenuity komunikovat s roverem Perseverance. To představuje výzvu pro NASA, která nyní aktivně pracuje na obnovení spojení s tímto technologickým průkopníkem. Tato událost se stala během "rychlého skoku" do výšky asi 12 metrů, a hned poté, co Ingenuity dokončila svůj plánovaný výstup, došlo ke ztrátě komunikace.

NASA to vysvětlila způsobem, že rover Perseverance slouží jako prostředník pro veškerou komunikaci s vrtulníkem Ingenuity. Informace z vrtulníku jsou posílány k roveru, který pak předává data na Zemi a naopak. Podle NASA měl Ingenuity úspěšně dokončit svou operaci, ale během sestupu měl náhle ztratit kontakt. Tým Ingenuity nyní analyzuje dostupná data a hledá možnosti obnovení spojení.

Zdroj: Shutterstock

Tento incident není ovšem prvním setkáním s problémy v souvislosti s títmto vrtulníkem. Předchozí let byl ukončen dříve, než bylo plánováno, a čtvrteční expedice měla sloužit k prověření systémů vrtulníku. NASA v páteční aktualizaci stavu uvedla, že aktivně zvažuje další kroky k obnovení komunikace s Ingenuity.

Ingenuity, který je na Marsu od roku 2021, překročil původní cíle mise. Původně byl navržen jako experimentální vrtulník a měl absolvovat několik letů na rudé planetě. Během prvního roku provozu však provedl více než 20 úspěšných letů. Mise Ingenuity byla oficiálně prodloužena v roce 2022, a od té doby pokračuje v sérii dalších letů, přičemž Ingenuity se stává prvním letadlem, které vzlétlo z povrchu Marsu. NASA doufá, že tým Ingenuity najde řešení pro obnovení komunikace a pokračování v úspěšném provádění dalších průzkumných letů na Marsu.

Diskuse ke článku Vrtulník Ingenuity ztratil spojení s roverem Perseverance

Čtvrtek, 25 Leden 2024 - 08:37 | sakraforte | Čo iné sa dá očakávať od vrtulníka okrem toho že...
Pondělí, 22 Leden 2024 - 20:09 | J D | Ale autor článku má pravdu. Vrtulník patří mezi...
Pondělí, 22 Leden 2024 - 16:23 | Nox | "vrtulník, překonal očekávání tím, že se...

Zobrazit diskusi