CDR.cz - Vybráno z IT

Vývojář přišel s aplikací, která pípne pokaždé, když odešlete data Googlu

Možná jste si říkali, jak často odesílá vaše zařízení data Googlu. Jeden vývojář se rozhodl vytvořit aplikaci, která zapípá pokaždé, když se toto stane. Bohužel to zní spíše jako telegraf.

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé jsou rádi, pokud mají neustálý přehled o tom, kam jejich konkrétní data odcházejí. Pokud tedy máte například operační systém Linux a chcete vědět, zda Google sleduje nějaké údaje o vás a přitom vám nevadí neustálé pípání, můžete v budoucnu vyzkoušet aplikaci Googleteller, která se právě vyvíjí.

Za touto aplikací stojí vývojář Bert Hubert a svou aplikaci navrhl tak, aby zapípala pokaždé, když se z vašeho zařízení odešle cokoliv do Googlu. Bert Hubert je zkušený programátor, protože stojí třeba za známým PowerDNS. Cílem pochopitelně bylo prohloubit ochranu soukromí i povědomí o tom, kam naše data mizí.

Zdroj: Shutterstock

Shromažďování dat obecně není v dnešní době ničím neobvyklým, ale získání správných dat a zacílení reklamy se v podstatě stalo základem největších technologických společností. Podle 9To5Google má aplikace Googleteller pracovat se seznamem veřejných IP adres, které jsou spojeny s mnoha službami Google. V praxi to funguje tak, že pokud zařízení naváže kontakt s jednou z adres v seznamu, aplikace zapípá.

V tuto chvíli je sice aplikace stále ve vývoji, ale je zdarma k dispozici. Jedinou nevýhodou je fakt, že je aplikace určena pouze pro zařízení s operačním systémem Linux. Googleteller sice dokáže upozornit na to, jak často vás Google sleduje, ale neumožňuje tomu jakkoliv zabránit.

Diskuse ke článku Vývojář přišel s aplikací, která pípne pokaždé, když odešlete data Googlu

Středa, 31 Srpen 2022 - 07:15 | pavell | Všechny telefony s androidem. Ale ta věc vypadá,...
Úterý, 30 Srpen 2022 - 12:59 | Jenda | Tak to bude asi jen trvale bzučet ne? Nebylo by...
Pondělí, 29 Srpen 2022 - 11:41 | Stan | Tak to je opravdu skvělá věc a které telefony...

Zobrazit diskusi