CDR.cz - Vybráno z IT

Waze přidá do navigace i nabíjecí stanice pro elektromobily

Celosvětově využívaná navigace Waze, která je dceřinou společností Googlu, oznámila, že začne postupně přidávat do své aplikace označení míst, kde je možno dobít elektromobil. Prozatím tuto novinku zavede na území Spojených států amerických. Do budoucna se dá očekávat rozšíření po celém světě.

Zdroj

Ve světě v současné době vládne obecný trend minimalizovat klasické motory a nahrazovat je ekologičtější variantou, ideálně pak elektromobily. V souvislosti s tím pak vzniká většinou řada problémů či překážek. První z nich je přesvědčit lidi, aby si místo automobilů s klasickými motory pořídili raději elektromobil.

Druhý problém se hned nabízí a jde o vysokou pořizovací cenu, kde v dnešní době stojí elektromobil několikanásobně více než klasický. Posledním problémem je pak chybějící infrastruktura v podobě dobíjecích stanic.

Pravdou je, že se můžeme čím dál častěji setkávat u benzinových pump z několika stojany pro elektromobily. Právě proto před časem začaly Mapy.cz zobrazovat na svých mapách rozmístění těchto stanovišť pro jednodušší plánování trasy pro majitele elektromobilů.

Zdroj

Novinkou je, že i celosvětově rozšířená navigace Waze má nově, stejně jako Mapy.cz, zobrazovat jednotlivá stanoviště s dobíjecím stojanem. S druhou zmíněnou výzvou ovšem nyní pomůže navigace Waze. Jedná se o kampaň Waze ve spolupráci se společností Volkswagen. V tuto chvíli se jedná o testovací verzi, která má být spuštěna pouze na území Spojených států amerických.

I tak se jedná o velký pokrok, protože doposud viděli uživatelé jen klasické benzinové stanice a toto je vůbec poprvé, kdy se Waze rozhodl přidat něco pro elektromobily. Nabíjecí stanice by se také měla uživatelům objevit přímo na mapě při průjezdu zvolenou trasou. Jeffrey Kohl, ředitel průmyslu společnosti Waze pro Severní Ameriku, uvedl, že se jedná jak pro Waze, tak pro Volkswagen, o velice vzrušující moment.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Waze přidá do navigace i nabíjecí stanice pro elektromobily

Středa, 29 Prosinec 2021 - 19:06 | Dozdívka | Mně Waze čeština šlape v pohodě, když teda pominu...
Úterý, 21 Prosinec 2021 - 08:12 | iko | Elektromobil nie je ekologickejsia varianta.
Pondělí, 20 Prosinec 2021 - 21:59 | Max Devaine | Mohli by začít nejdříve doplněním překladů. Dřív...

Zobrazit diskusi