CDR.cz - Vybráno z IT

Windows 11 24H2 nelze nainstalovat do notebooků Asus X415KA a X515KA

Zdroj: Shutterstock

Některé modely notebooků Asus, konkrétně X415KA a X515KA, mají problémy s instalací nejnovější aktualizace Windows 11 24H2. Microsoft potvrdil, že u těchto zařízení může během aktualizace dojít k chybě modré obrazovky, a kvůli nesrovnalostem v hardwarové kompatibilitě zablokoval aktualizaci přes Windows Update.

Microsoft identifikuje problém s kompatibilitou hardwaru

Podle Microsoftu je problém způsobený nesouladem hardwarových komponent těchto notebooků Asus s aktualizací 24H2. Uvedené modely, které jsou cenově dostupné a patří mezi oblíbené možnosti v nižší střední třídě, mají problémy s kompatibilitou, což způsobuje chyby systému během instalace. Tato chyba se oficiálně objevila na stránce Microsoftu věnované zdravotnímu stavu vydání Windows 11 24H2, kde společnost potvrdila, že kvůli těmto potížím byla aktualizace pro některé modely Asus dočasně pozastavena.

Zdroj: Shutterstock

Aktualizace skrze Windows Update kanál je tak pro tato zařízení dočasně blokována, dokud Microsoft nenajde řešení problému. Společnost zároveň varuje uživatele, aby se nesnažili aktualizaci obejít pomocí nástrojů jako Windows 11 Installation Assistant nebo Media Creation Tool. Manulní aktualizace může totiž vést k vážnějším problémům, což může přinést více potíží než užitku.

Proč aktualizace funguje na starších zařízeních, ale selhává na některých novějších?

Situace, kdy se někteří uživatelé se staršími zařízeními – dokonce i s dekádu starým procesorem Intel Celeron – podařilo aktualizaci úspěšně nainstalovat, je překvapivá. U notebooků Asus X415KA a X515KA se však vyskytují konkrétní hardwarové nesrovnalosti, které Microsoft neupřesnil. To ukazuje na složitost nových aktualizací Windows, které mohou lépe spolupracovat s některým starším hardwarem, zatímco novější zařízení mohou mít odlišnou architekturu nebo komponenty, jež nejsou s aktualizací zcela kompatibilní.

Nové funkce v aktualizaci Windows 11 24H2: Co přináší?

Verze Windows 11 24H2 je jednou z největších aktualizací zaměřených na AI, která přináší rozšířené funkce pro umělou inteligenci, zejména pro zařízení s Copilot+ funkcemi. AI asistent Recall, přezdívaný jako „vševědoucí“, je jednou z funkcí, která vyvolala smíšené reakce – dokáže například analyzovat a předkládat související informace v rámci celého systému.

Mezi další nové funkce patří Super Resolution, schopnost zvýšení rozlišení až osminásobně, podpora pro Bluetooth LE Audio a nová technologie Wi-Fi 7, která zlepšuje připojení. Windows 11 24H2 také přináší podporu pro HDR pozadí a mnoho dalších inovací, které rozšiřují uživatelský komfort.

Další problémy s verzí 24H2 – od připojení k internetu po senzory otisků prstů

Navzdory příchodu těchto zajímavých funkcí se aktualizace 24H2 neobešla bez problémů. Uživatelé hlásili problémy s připojením k síti, kdy zařízení nemohla získat IP adresu, což vedlo k deaktivaci Wi-Fi adaptérů a chybějícím možnostem pro Wi-Fi připojení. Kromě toho se objevily i potíže se zobrazováním na některých monitorech, chybné funkce senzorů otisků prstů a další problémy, které mohou narušovat běžné používání zařízení.

Co mohou uživatelé modelů Asus očekávat a jak postupovat?

Pro majitele zařízení Asus X415KA a X515KA zatím nezbývá než vyčkat na další kroky Microsoftu, který pracuje na řešení problému s kompatibilitou. Microsoft doporučuje vyhnout se manuálním aktualizacím a využít automatické aktualizace skrze Windows Update, až bude problém vyřešen.

Jakmile bude kompatibilita opravena, měla by aktualizace proběhnout hladce bez nutnosti zásahu uživatelů. Microsoft již dříve čelil podobným potížím s kompatibilitou u jiných výrobců, a tak lze očekávat, že vyřešení tohoto problému je prioritou, aby všichni uživatelé mohli využít nových funkcí a vylepšení, které Windows 11 24H2 nabízí.

V případě, že problém přetrvá i v následujících týdnech, mohou uživatelé kontaktovat podporu Asus nebo Microsoft, kde jim mohou poskytnout podrobnější informace a případnou pomoc s aktualizací.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Windows 11 24H2 nelze nainstalovat do notebooků Asus X415KA a X515KA

Žádné komentáře.