CDR.cz - Vybráno z IT

Windows Blue naváže na Windows 8. Zachová Metro a přinese podporu pro menší tablety

windows-logo
Pokud vás nová koncepce Windows 8 odradila od jejich nákupu a říkáte si, že raději počkáte na dalšího "normálního" následovníka, zřejmě čekáte zbytečně. Windows 9 s kódovým označením Blue budou po všech stránkách vycházet z Windows 8. Primárním úkolem bude expanze.

Zahraniční fórum betaarchive.com, které čerpalo z informací tchajwanských stránek pcbeta.com, rozbouřilo ve včerejších hodinách informační vlny o vývoji spekulovaných Windows 9. Konkrétně uveřejněný screenshot (viz níže) rozjel vášnivé diskuse a články, ze kterých jasně vyplývá, že se na Windows 9 (Blue) skutečně začíná pracovat. Microsoft zatím totiž nikterak oficiálně informace o vývoji stále nepotvrdil ani nevyvrátil. Nutno však podotknout, že první alfa-verze nových Windows bude mít číslo sestavení samozřejmě o něco vyšší – hovoří se o verzi 9622.

windows-8-9220windows8_winver
Na obrázku si můžete povšimnout vyššího čísla sestavení. Vpravo aktuální Windows 8.

Windows 9? Zachování osmičkového "brandu" a konceptu

Okolo označení nového systému poletuje zatím celá řada otazníků. Některé hovoří o označení Windows 9, některé se spíše přiklání k jeho kódovému označení Blue. Poslední informace však spíše poukazují na fakt, že zkrácená doba aktualizačního cyklu (každý rok nový systém) spíše Microsoft směřuje k upevnění jednotné značky – Windows 8, která se bude neustále "zdokonalovat" a upravovat. Je také možné, že Windows 9 a Windows Blue budou úplně dva rozdílné systémy s jiným posláním – Blue jako aktualizační prvek stávajících Windows 8, a Windows 9 jako plnohodnotný systém vydaný až za řadu let – jako takový výsledek různě modifikovaných Windows 8. Ale to jsou trochu předběžné spekulace. Reálné a pravé označení se jistě časem dozvíme.

Daleko důležitější informací je bezpochyby to, že připravovaný "balíček" (použijme si pro jeho další identifikaci označení Windows Blue) neodstraní ze systému Metro (Modern UI Style), ani desktop. Ba naopak, obě pracovní plochy modifikuje. Do Metra přinese mimo řady oprav více rozměrů pro samotné dlaždice (vycházet se bude z Windows Phone 8) a desktopovou část více vizuálně přizpůsobí grafické koncepci Metra. Tedy například odstraní průhlednost lišty (absence Aero), stejně jako je tomu dnes u oken složek.

Nezapomeňme ještě na jednu chystanou změnu a to povýšení výkonného jádra. Windows 7 nabídly verzi 6.1, Windows 8 přineslo 6.2 a připravovaná Windows Blue cílí (překvapivě) na 6.3.

Windows Blue i na menší tablety

Proti Microsoftu a jeho osmičkám nestojí aktuálně jen desktopové systémy, ale také mobilní zařízení s konkurenty v podobě Androidu či iOSu. Redmonský gigant si právě od Windows 8 a Windows RT sliboval především svůj velkolepý nástup i na další aktuálně populární zařízení - tablety. Zatím se však o nějakých úspěších moc hovořit nedá, i když o Surface bezpochyby velký zájem je. Bohužel vzhledem k omezené dostupnosti a vysoké ceně se nedá mluvit zrovna o zařízení pro masy. Současná Windows 8 mají také technické omezení – pro svůj běh vyžadují minimálně úhlopříčku deset palců a HD rozlišení. S rozlišením se směrem dolů podle všeho hýbat nebude (zaplať pánbůh), ale s úhlopříčkou by takový problém být neměl. V Microsoftu si velmi dobře uvědomují, že se musí přizpůsobit a hlavně reagovat na poptávku spotřebitele; rozšířit tedy pole působnosti na sedmi a osmipalcové displeje je nasnadě, aneb zareagovat tímto způsobem na popularitu zařízení jako Kindle Fire či Google Nexus 7.

1_windows-blue

A co Windows 7?

Pokud se vrátíme zpět k desktopu jako takovému: jestli vás koncept Windows 8 nijak nezaujal, není všem dnům konec, vlak vám vůbec neujíždí. Důležité je zde totiž zdůraznit, že Windows 7 zde s námi včetně technické podpory budou minimálně ještě osm let. Vzhledem k avizovanému rychlému vývoji dalších verzí osmiček lze předpokládat, že se tvář a schopnosti tohoto systému rozvinou. Krom toho, nové počítače se sedmičkami by měly být v prodeji ještě minimálně dva roky. Respektive u maloobchodních prodejců by krabicová verze s Windows 7 měla být k dispozici nejméně do 25. října příštího roku, OEM verze u výrobců mají čas distribuce prodloužen ještě o jeden rok navíc (25. října 2014).

Termíny technické podpory pro všechny aktuálně podporované verze systému Windows:

  • Windows XP SP3: 8. dubna 2014
  • Windows Vista SP2: 11. dubna 2017
  • Windows 7 SP1: 14. ledna 2020
  • Windows 8: 10. ledna 2023

Na druhou stranu musíme bohužel počítat s tím, že Microsoft dle všeho již žádný Service Pack pro Windows 7 nechystá. Ono se upřímně ani není čemu divit – původní záměr SPček (rozšiřující funkcionality – jako u Windows XP) již není na pořadu dne. První SP pro Windows 7 nebylo vesměs vlastně nic jiného než souhrn všech důležitých záplat, které si mohl uživatel prostřednictvím Windows Update průběžně stahovat. Žádné funkce navíc balíček již neobsahoval. Microsoft se tak podle neověřených zdrojů již k tvorbě dalšího SP nechystá.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows Blue naváže na Windows 8. Zachová Metro a přinese podporu pro menší tablety

Pátek, 4 Leden 2013 - 16:59 | Rudolf Dvořáček | Oba víme, že je jedno, jak se to bude jmenovat. V...
Pátek, 4 Leden 2013 - 15:17 | Tom27 | tak urcite to uz ale pujdou do muzea skrz...
Pátek, 4 Leden 2013 - 15:16 | Tom27 | tak urcite to uz ale pujdou do muzea skrz...
Středa, 2 Leden 2013 - 15:12 | Kosac | super.. doufam ze v 9 nejak vylepseji winRT...
Středa, 2 Leden 2013 - 12:51 | Rudolf Dvořáček | Za dvacet let se ten váš "DESKTOP" bude...
Středa, 2 Leden 2013 - 10:02 | Tom27 | No ja s tim clankem nemuzu souhlasit totiz to ze...
Středa, 2 Leden 2013 - 09:58 | Tom27 | "Windows 8 na DESKTOPU nikdo nechce" To...
Úterý, 1 Leden 2013 - 10:25 | goro | Takže tvrdíte, že Blue bude zadarmo, aby to bylo...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 17:56 | Jirka1 | A proč by vlastně měl mít tablet stejné rozhraní...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:42 | Pety | Ono by stačilo přestat šetřit, dát 2x výkonnější...

Zobrazit diskusi