CDR.cz - Vybráno z IT

Levný Jide Remix Tablet aneb když si Android hraje na Surface s Windows 8.1

nepřehlédněte
Jide Remixos Tablet
Pokud se vám líbí vzhled Microsoft Surface, ale rádi byste snížili cenovku, či dokonce zvolili Android místo Windows 8.1, tak je Jide Remix Tablet určen přímo pro vás.

Nejedná se o standartní Kickstarter projekt. Firma již funguje na čínském trhu a díky Kickstarteru by se chtěla dostat i na ten americký. Tablet byl dostupný za $39 (cca 1 000 Kč), poté za $199 (cca 5 000 Kč) a nyní za $349 (cca 9 000 Kč). Oficiální cena pak bude $399 ( cca 10 000 Kč).

Jide Remixos Tablet 1

Firma si dokonce věří natolik, že nabízí i formu jakéhosi členství za $3 000 a $5 000 (cca 75 000 a 125 000 Kč) – mimochodem už je dostupné pouze za to $5 000 – kde je vám nabídnuta 3 denní prohlídka společnosti, tablet a možnost podílet se na vývoji samotného buildu a tabletu. U pětitisícového členství pak budete dostávat každé nové zařízení společnosti Jide zdarma.

Ceny a Kickstarter kampaň společnosti Jide ale není hlavní věc, o které bychom chtěli mluvit, i když i ta je vzkutku zajímavá. První věc která vás zaujme, je samotný vzhled, který dost kopíruje již zmíněný Microsoft Surface. Dle recenzí se však nejedná o levné čínské zpracování, ale najdeme zde výborně zpracovaný bytelný tablet střední až vyšší třídy.

Main PictureRemix TabletRemix Tablet 2

Druhá věc, která překvapí asi každého, je systém Android, který společnost Jide přepracovala k nepoznání. Cíl společnosti Jide byl optimalizovaný OS Android se suplovanými funkcemi z Windows 8.1 jako je například multitasking nebo stavová lišta. Nechtěli však vydat pouze další build Androidu, tudíž za spolupráce Foxcon a jiných firem zkonstruovali celý tablet, ve kterém je systém obsažen. Vytvořili tak unikátní pracovní nástroj, který zastane jak funkce klasického Android tabletu – multimedia, hry, google play – tak tabletu s Windows – multitasking, office, taskbar, filemanager...

K pracovnímu nasazení pak dopomůže klávesnice s touchpadem, který zvládá i známá gesta. Přichycení klávesnice je standardně pomocí magnetických pinů. Tablet se dá dobíjet jak pomocí magnetických pinů – rychlejší metoda – tak pomocí klasického microUSB portu. Tablet se pyšní kapacitou baterie 8100 mAh a lze jej použít jako power-banku pro dobití až třech iPhonů.

Remix Tablet 4Remix Tablet 3Remix Tablet 5

Srdcem tabletu je procesor nVidia Tegra 4 s taktem 1,81GHz v páru s grafickým čipem Tegra ULP72. Pro ukládání dat poslouží dostatečných 64 GB eMMC, které lze rozšířit pomocí microSD karty až o dalších 128 GB. Pamět RAM pak je 2 GB DDR3 a zobrazovací plochu zde zastupuje 11,6" IPS displej s rozlišením 1920 x 1080 a podporou dotyku 10 prsty. Tablet je dále vybaven přední a zadní 5MPx kamerou s podporou rozlišení až 2560 x 1920 pro fotky a 1080p Full HD pro videohovory a samotný záznam videa.

Rozměry tabletu jsou 18,9 x 29,5 x 0,95 cm a váha 860 g. Zda je tento údaj platný i s připojenou klávesnicí není známo, ale s největší pravděpodobností se jedná o údaje pro samotný tablet.

Jelikož je build systému postaven na opensourcovém androidu 4.4.2 – Jide již plánuje aktualizaci na Android 5.0 – je víc než pravděpodobné, že se do budoucna dočkáme i samotného Remix OS pro jiná zařízení. Zda si společnost svůj Remix OS nějakým způsobem patentovala, není prozatím jasné.

Ukázka samotného systému je pak dostupná ve videu Remix OS na stránkách Kickstarteru.

Pokud se nám podaří získat Jide Remix Tablet na testování, budete se moct těšit na podrobnější recenzi samotného systému i zpracování tabletu.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Levný Jide Remix Tablet aneb když si Android hraje na Surface s Windows 8.1

Úterý, 31 Březen 2015 - 10:13 | Pety | Obávám se, že Surface se nekupuje kvůli sklopné...
Úterý, 31 Březen 2015 - 08:06 | LPK | Ja nechapu, proc se kazde takovehle hovadine rika...
Úterý, 31 Březen 2015 - 01:50 | OneB1t | to vypada jako nedoprodany skladovy zasoby od...

Zobrazit diskusi