CDR.cz - Vybráno z IT

Wordpad už má svůj den popravy. Nezachrání ho ani resuscitace

Zdroj: Shutterstock

Microsoft nedávno potvrdil, že trvale odstraní aplikaci WordPad z operačního systému Windows 11 ve verzi 24H2. Tato zpráva není překvapivá, neboť již na začátku roku společnost naznačila, že plánuje tuto změnu. Avšak do nedávna nebylo jasné, kdy přesně se to stane pro širokou veřejnost.

WordPad byl součástí Windows od dob win-95, který vyšel v roce 1995. Jedná se o textový procesor, který nabízí více možností formátování než klasický Poznámkový blok, ale zároveň není tak komplexní jako Microsoft Word. Přesto byl oblíbenou volbou pro uživatele, kteří chtěli psát lépe formátované texty bez nutnosti zakoupit celý balík Microsoft Office. Byl prostě jednoduchý, intuitivní a díky tomu se i rychle načítal. Obsahoval vše nezbytné a někteří uživatelé nechtějí mít přehršel funkcí, jako je tomu u Microsoft Office.

S rozvojem technologie a přístupem k modernějším nástrojům, jako je Microsoft Word online, se však význam WordPadu postupně ztrácel. Microsoft nabízí alternativy s pokročilejšími funkcemi zdarma na webu, což, jako jeden z více faktorů, činí WordPad zastaralým a méně atraktivním.

Zdroj: Shutterstock

Naproti tomu Poznámkový blok, který kdysi sloužil spíše jako jednoduchý textový editor, se také vyvíjí. Microsoft do něj implementuje nové funkce, jako je kontrola pravopisu a integrace s Copilotem, což z něj činí atraktivnější volbu pro uživatele, kteří hledají jednoduchý textový editor.

Vypadá to tedy tak, že se Microsoft rozhodl nevydržovat si vývoj dvou textových editorů, ale rozhodl se prostě pouze pro Poznámkový blok, který ještě trochu vylepší. Toto rozhodnutí může ovlivnit uživatele, kteří jsou stále zvyklí na WordPad, ale pro většinu uživatelů představuje přechod na modernější nástroje přirozený vývoj.

I když se můžete pokusit odložit aktualizaci na verzi 24H2 a nadále používat WordPad, časem budete pravděpodobně nuceni přejít na novější verzi operačního systému, kde WordPad již nebude k dispozici. Je to konec éry WordPadu, který po téměř třiceti letech sloužil uživatelům Windows.

Diskuse ke článku Wordpad už má svůj den popravy. Nezachrání ho ani resuscitace

Úterý, 2 Duben 2024 - 18:41 | RedMaX | No ale LibreOffice taky nemají zrovna malé nároky...
Úterý, 2 Duben 2024 - 10:44 | CBob | Oslavná óda na nenažrané MS aplikace. WordPad je...

Zobrazit diskusi