CDR.cz - Vybráno z IT

Youtube zavádí umělou inteligenci pro generování hudby v YouTube Shorts

Zdroj: Shutterstock

YouTube opět posouvá hranice o trochu dál s novými experimentálními službami umělé inteligence, přičemž představilo inovativní funkci nazvanou Dream Track v rámci YouTube Shorts.

Tato funkce vytváří 30sekundové zvukové stopy pomocí umělých verzí hlasů renomovaných umělců. Nejnovější tah společnosti se zdá být krokem směrem k revoluci v hudebním průmyslu.

Přestože mnoho hudebníků bylo skeptických vůči umělé inteligenci, která byla dříve využívána k tréninku modelů bez jejich souhlasu, YouTube se rozhodlo spojit síly s devíti velkými jmény v hudebním průmyslu. Mezi nimi jsou John Legend, Troye Sivan, CharliXCX a T-Pain. Společnost se snažila oznámit tuto revoluční funkci na zářijové události Made on YouTube, ale jednání o právech a platbách s nahrávacími společnostmi zpomalila proces.

Pro uživatele je nyní dostupná služba Dream Track, kterou mohou získat zadáním nápadu do výzvy k vytvoření a výběrem jednoho ze zúčastněných umělců. Tato funkce využívá výkonný model hudební generace nazývaný Google DeepMind's Lyria. Lyria umožňuje uživatelům vytvářet vysoce kvalitní vokály a instrumentální skladby a zároveň poskytuje větší kontrolu nad výsledným produktem. Každý obsah vytvořený pomocí Lyria je označen vodoznakem SynthID.

Zdroj: Shutterstock

Charlie Puth a T-Pain již vytvořili ukázky Dream Tracks, které YouTube sdílí jako inspiraci. I když někteří umělci vyjádřili obavy z umělé inteligence, věří, že spolupráce může přinést pozitivní a nevykořisťovatelské příležitosti. Zpěvačka CharliXCX sdílela své pocity: "Když mě YouTube poprvé oslovilo, byla jsem opatrná. Umělá inteligence mění svět a hudební průmysl způsoby, kterým ještě zcela nerozumíme. Tento experiment nám poskytuje malý pohled na kreativní příležitosti, které by mohly vzejít z této inovace."

YouTube však musí pečlivě balancovat mezi zaváděním nástrojů umělé inteligence a ochranou proti zneužití. Nedávno oznámila nové zásady označování videí vytvořených pomocí umělé inteligence a umožňuje veřejným osobnostem, včetně hudebníků, hlásit deepfakes.

I přestože je Dream Track v současné době dostupný pouze vybraným tvůrcům a umělcům. Účastníci Music AI Incubator by měli mít možnost testovat tyto inovativní nástroje koncem tohoto roku. YouTube tak směřuje k novým horizontům v oblasti hudby a umělé inteligence.

Diskuse ke článku Youtube zavádí umělou inteligenci pro generování hudby v YouTube Shorts

Úterý, 21 Listopad 2023 - 08:46 | DRK | "umožňuje veřejným osobnostem, včetně...

Zobrazit diskusi