CDR.cz - Vybráno z IT

Zákazy v USA vedly k poklesu dodávek telefonů Huawei za rok 2021 o více než 81 %

Když Spojené státy zakázaly dodávání čínských smartphonů na své území, mnoho velkých technologických značek utrpělo velké negativní následky. Jednou z nich je také Huawei, která se loni potýkala s velkými problémy s dodávkou svých produktů.

Možná si vzpomenete na rok 2019, kdy společnost Huawei dodala 240,6 milionů telefonů a umístila se tak na druhém místě před Applem a pod Samsungem. V polovině tohoto roku však Spojené státy s odvoláním na bezpečnost umístily Huawei na seznam subjektů, kterým zabraňují v přístupu k jeho dodavatelskému řetězci v USA bez povolení ministerstva obchodu. To znamená, že po zařazení na tento seznam Huawei nemůže používat aplikace Google pro své globální verze telefonů, včetně Vyhledávání či Obchodu Play. V Číně na tom sice moc nezáleželo, jelikož většina aplikací Google je v zemi stejně zakázána, ale došlo k negativnímu dopadu na počet jednotkových prodejů globálních verzí smartphonů, které tyto aplikace běžně užívaly.

 
Aby toho nebylo málo, přesně rok poté USA změnilo svá exportní pravidla, aby zabránilo slévárnám, které vyrábějí čipy pomocí americké technologie, dodávat společnosti Huawei špičkové polovodiče. V důsledku toho společnost nebyla schopna přijímat dodávky vlastních čipových sad Kirin 9000 5G a byla nucena loni používat k napájení svých vlajkových modelů P50 a P50 Pro Qualcomm Snapdragon 888.
 
Uskutečnila se však ještě jedna velká událost, která měla v loňském roce obrovský dopad na globální dodávky telefonů Huawei. Ve snaze dostat svou podjednotku Honor ze stejných zákazů v USA, byl Honor prodán konsorciu za více než 15 miliard dolarů, což firmě umožnilo nadále používat software a aplikace Google.
 
Všechny tyto události vedly k tomu, že počet mobilních telefonů dodaných společností Huawei v roce 2021 klesl o 81,6 % na 35 milionů kusů. Podíl Huawei na celosvětovém trhu tak klesl z 15 % v roce 2020 na pouhá 3 % v roce 2021. Stejná data naznačují, že Honor jako nezávislá společnost dodala 39,8 milionů kusů, čímž se zařadila na osmé místo - o jednu příčku před Huawei. 
 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Zákazy v USA vedly k poklesu dodávek telefonů Huawei za rok 2021 o více než 81 %

Žádné komentáře.