CDR.cz - Vybráno z IT

Závislost na kryptoměnách je prý léčitelná, léčba vás ale vyjde na miliony korun

Zdroj: shutterstock

Existuje mnoho druhů závislostí a neustále jsou identifikovány nové. Spolu s těmi vznikají v přímé úměře i specializované kliniky, které tyto závislosti umí údajně léčit. Na tento seznam se nyní zařadila i závislost na obchodování s kryptoměnami.

V dřívějších dobách byly normální závislosti na drogách, alkoholu nebo hazardních hrách. S příchodem nových moderních technologií byly ale identifikovány i další druhy závislostí jako třeba hraní počítačových her. Nyní se na tento seznam závislostí zařadí i závislost na obchodování s kryptoměnami.

V souvislosti s tím se již začínají spouštět léčebné programy ve specializovaných odvykacích centrech. Znám je případ muže ve Španělsku, který kryptoměnám natolik propadl, že do nich každý týden investoval v přepočtu 4,4 miliony korun. Podle dostupných zpráv s tím zkoušel sám skoncovat, ale nepodařilo se mu to.

Právě přímo ve Španělsku spustila odvykací klinika The Balance jeden z programů zaměřených na léčbu lidí závislých na kryptoměnách. Mateřská společnost, která provozuje tuto kliniku, má svá další centra v Londýně a Curychu. Odvykací léčebná kůra trvá čtyři týdny a hlavní součástí jsou samozřejmě odborné psychiatrické vyšetření a terapie. 

Mimo to se ale obchodníkům s kryptoměnami dopřeje i masáž a jóga. Celý tento pobyt All Inclusive má ale háček. Vyjde klienty v přepočtu na 1,6 milionů korun. 

Zdroj: Shutterstock

The Balance samozřejmě není jedinou klinikou, protože další taková je ve Skotsku již od roku 2018 a nese název Castle Craig Hospital. Na svém kontě má již i mnoho úspěchů, jako je třeba 100 vyléčených "obětí" kryptoměn.

Abychom nezůstávali jen v Evropě, můžeme se podívat i do Asie, kde je pro změnu od roku 2019 v Thajsku klinika Diamond Rehabilitation. Není asi žádným překvapením, že za nejvíce ohroženou skupinu jsou identifikováni mladí muži. Zlí jazykové by mohli s kapkou nadsázky tvrdit, že jako prevence proti závislosti je peníze vůbec nemít. Bez nich můžete sledovat vývoj kurzů jen z dálky jako pozorovatel.

Zdroje: 

BalanceLuxuryRehab.com, BBC.com

Diskuse ke článku Závislost na kryptoměnách je prý léčitelná, léčba vás ale vyjde na miliony korun

Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 11:13 | Nalim | Ja jsem zase hrozne zavisly na vzduchu a na vode...
Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 11:12 | Adams Adams | Dá se to zaplatit v bitcoinech?
Středa, 22 Únor 2023 - 19:13 | Robin Seina | Francesco nemusí psát o ChatGPT, protože ten jeho...
Středa, 22 Únor 2023 - 18:12 | Jack FX | francesco, jako vážně chceš říct, že v IT se...

Zobrazit diskusi