CDR.cz - Vybráno z IT

V mapách jsou ukryta písmena! Vznikl tak netradiční font ze satelitních snímků

Aerialbold Kickstarter
Dva mladíci z MIT se stejným koníčkem nejprve začali s tvarem bazénů, pokračovali zemskou topologií a skončili fontem Aerial Bold.

Počítačový grafik a návrhář Benedikt Gross a geograf Joey Lee se setkali před několika lety v Senseable City Lab na MIT. Když společně trávili spoustu času pohledem na satelitní snímky, tak si uvědomili, že vzájemně sdílí své nadšení pro podivné vzory na zemském povrchu. Proto se rozhodli spolupracovat na datovém souboru s názvem The Big Atlas of LA Pools, v němž hrál v hlavní roli tvar bazénů v Los Angeles.

Aerialbold Example

Dvojice nyní pracuje na novém projektu Aerial Bold. Jedná se o písmo poskládané z tvarů založených na topologii naší planety. Nápad se zrodil z několika náhodných pozorování. "V podstatě jsme trávili tolik času nad satelitními snímky, až jsme si uvědomili, že jsou v nich ukrytá některá písmena," řekl Gross. Jak to tak bývá, jakmile se jejich pozornost upřela na první nalezená písmena, další pak viděli všude.

Aerial Bold

Font Aerial Bold by mohl mít více variant podle toho, z čeho bylo písmeno vytvořeno. Abeceda by mohla být vytvořena z topologie silnic, budov, řek, stromů, jezer atd. Jestliže bychom chtěli poskládat celou abecedu ze tvarů budov, podle tvůrců je nejobtížnější objevit objekty ve tvaru písmen A, V nebo P. Naopak budov odpovídajících literám I a H je nejvíce. Vývojáři tvrdí, že výsledný font bude kromě písmen obsahovat také číslice, jejichž vzor byl skutečně nalezen na naší planetě.

Aerialbold Technology 0Aerialbold Technology 1

Aerialbold Technology 2

Ukázka technologie vyhledávacího algoritmu

Gross a Lee zmapovali pouze malou část pevniny a chtějí vyzkoušet nové způsoby mapování terénu, kterými by našli písmena na celém světě. K tomu jim má pomoci kampaň na Kickstarteru, kde se jejich poněkud netradiční projekt objevil. Cílovou částku 10 tisíc dolarů překonali s přispěním podporovatelů, kteří si mohli za deset dolarů font koupit v TrueType nebo OpenType formátu. Za 90 dolarů si mohli vybrané písmeno dokonce pojmenovat.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V mapách jsou ukryta písmena! Vznikl tak netradiční font ze satelitních snímků

Úterý, 18 Listopad 2014 - 07:12 | petr22 | Diakritika - v anglictine?
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 19:53 | Jan Píša | neznam lepsi "X" :) https://www....
Čtvrtek, 13 Listopad 2014 - 14:45 | corwin78 | Řekl bych, že tam asi bude problém s diakritikou...

Zobrazit diskusi