CDR.cz - Vybráno z IT

Mark Zuckerberg se stal třetím nejbohatším člověkem na světě

Mark Zuckerberg, spoluzakladatel slavné sociální sítě Facebook, se v pátek stal třetím nejbohatším člověkem na světě díky posílení akcií jeho společnosti. 99 % všech svých akcií se však chce "zbavit" a převést je na charitu.

Mark Zuckerberg, spoluzakladatel společnosti Facebook Inc, se v pátek stal oficiálně třetím nejbohatším člověkem na světě. Stalo se tak v momentě, kdy akcie jeho společnosti posílily o 2,4 procenta na rekordní sumu 203,33 dolarů (4 546 Kč).

Díky tomu byl na čtvrtou pozici v žebříčku nejbohatších lidí světa odsunut Warren Buffet. První a druhé místo je obsazeno šéfem amerického internetového obchodu Amazon, Jeffem Bezosem, a zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem.

Díky tomu nastala zvláštní situace, kdy poprvé v historii obsadili první tři příčky v žebříčku nejbohatších lidí muži, kteří své bohatství získali díky technologiím.

Zukcerbergovo bohatství se v současné době odhaduje na 81.6 miliardy dolarů (cca 8,3 bilionu korun), tím překonal Buffeta o zhruba 373 milionů dolarů. Při tom akcie Facebooku se v březnu propadly na 152,22 dolarů, což je minimum za posledních osm měsíců. Tento propad nastal bezprostředně po kauze s únikem osobních dat z Facebooku.

Tento žebříček monitoruje 500 nejbohatších lidí na světě a je pravidelně aktualizován, a to vždy po ukončení jednoho obchodního dne na New Yorské burze. Technologický sektor je na této burze zastoupen zhruba pětinou, která odpovídá pěti bilionům dolarů.

Dříve zaujímal post nejbohatšího člověka na světě Buffett, téměř 90 letý předseda a také výkonný ředitel Berkshire Hathaway Inc. Podle odborníků za jeho sestup v žebříčku může hlavně jeho charitativní činnosti.

Podobně jako Buffett, tak i Bill Gates a Mark Zuckerberg se zavázali, že chtějí většinu svého majetku věnovat na charitu. V případě Zuckerberga se jedná o převod 99 % všech jeho akcií na dobročinné účely. Zajímavostí pak je, že dobročinnými účely se myslí charitativní organizace s názvem ChanZuckerberg Intiativ, která vznikla v roce 2015. Jak již název napovídá, zakladatelem je Zuckerberg a jeho žena Chan. Tím pádem zůstanou peníze „v rodině“.

Diskuse ke článku Mark Zuckerberg se stal třetím nejbohatším člověkem na světě

Pondělí, 9 Červenec 2018 - 11:41 | Gaunter | Tak spolupráca s Čínskou ľudovou republikou...

Zobrazit diskusi