CDR.cz - Vybráno z IT

Jak jsem jel „taxíkem“ z Hobita zadarmo aneb Služba Uber jim to konečně nandá!

Oba zapnete telefon s aplikací, jeden cestu vyhledává, druhý naopak nabízí odvoz. Dvakrát kliknete a váš osobní řidič už je na cestě. Za pár korun a bez zbytečného povídání se dostanete kam potřebujete. Už jste vyzkoušeli Uber? První jízdu máte zdarma!
blog
Uber Cdr 002

Jak mohou technologie změnit běžné oblasti našeho života? Jak jsme si jistě za posledních několik let všichni všimli, tak hodně! Mění se způsoby komunikace, zábavy, ale hlavně také způsob jakým se dělá byznys.

Uber Cdr 2

Jedni z těch, kteří se rozhodli s pomocí technologie rozhýbat zkostnatělou oblast podnikání, je tým kolem americké služba Uber. Díky masivní kampani při nedávném spuštění jejího provozu v Praze (zatím jediné město v ČR) jste již o ní asi slyšeli. Princip je geniálně jednoduchý, každý řidič, který je starší 21 let, vlastní auto novější 6 let a splní další z několika podmínek, může začít snadno podnikat a naopak každý, kdo má v kapse chytrý telefon, se může také rovnou svézt.

Místo call centra chytrý algoritmus a servery

Do mobilu si nainstaluje aplikaci, a chytrý software propojený s centrálním serverem mu zobrazuje žádosti o odvoz v okolí. Uživatel si na mapě vybere kam chce jet a kam má řidič Uberu dorazit a předem si může nechat i vykalkulovat odhad ceny. Dobrá zpráva je, že je to opravdu levné. Jakmile řidič vaši žádost přijme, vám se ihned na displeji telefonu objeví kde se právě nachází (ano, to miniaturní autíčko se opravdu na mapě hýbe) a zobrazí se profil řidiče s počátečními znaky SPZ.

Uber Cdrko Jizda 3Uber Cdrko Jizda 4

Až dorazí, dostanete info a pokud byste z nějakého důvodu chtěli, můžete přes ikonku v aplikaci řidiči přímo zavolat či poslat zprávu. A pak už se jen vezete a můžete si docela pěkně popovídat, jak to celé vlastně funguje a jak se to řidiči celé líbí. Jak mi třeba dnes řekl řidič Pavel „Celý den jsem se nezastavil, zájem je obrovský. Dobré na tom ale je, že nemám šéfa, jakmile vypnu aplikaci, tak zkrátka nepracuji a poté jí mohu kdykoli znovu zapnout. Jednoduché a nikdo mi neříká co mám dělat...“

Z výsledné částky si Uber bere za aplikaci a zprostředkování služby 20 % z jízdy, což je geniální byznys, ale zároveň podle mě nijak neruinuje řidiče. Náklady jsou opravdu minimální, neboť odpadá nutnost rozsáhlého firemního zázemí a vše řídí prakticky jen nějaký ten algoritmus na serveru.

Je levný a navíc víte předem za kolik pojedete

Po konci cesty se částka strhne z vašeho účtu a vy už jen vystoupíte a nemusíte nic řešit. Díky kalkulaci před jízdou máte jistotu, že částka bude v určitém rozmezí, které je už na první pohled příjemně nízké. Dříve jsem platil za cestu z centra Prahy domů kolem 400-500 Kč, což zabolí, dnes v noci z půlnoční premiéry Hobita s Uber 175 Kč - úsměvné. Řidič Pavel mi na otázku „Proč vlastně jezdíte?“ odpověděl, že už jej nebavilo se koukat na to, co provádí čeští taxikáři. Nikdy prý jezdit nechtěl, ale Uber ho zaujal a n se rozhodl to zkusit. A prý je spokojený.

Řidič nakonec po dosažení cílové destinace ohodnotí vás, vy můžete pomocí hvězdiček a komentáře jeho a tím to celé končí. Jednoduché a prosté. Na svém profilu poté vidíte přesnou trasu na mapě, kalkulaci ceny a další detaily. Zpětně si tak můžete zkontrolovat, zda vás řidič „nenatáhl“, což Uber eliminuje už tím, že i řidiči přímo zobrazuje ideální trasu podle map, které se drží.

Uber Cdr 3

Na výběr je několik druhů aut a druhů jízdného, od běžných modelů po luxusní značky. Vše si vyberete přímo z aplikace. A pokud vlastníte účet na Spotify, můžete si po propojení s Uber účtem nechávat přehrávat vaše playlisty přímo v autě (jen ve vybraných vozech). Jen nasednete a už hraje vaše hudba - milé.

Chcete se projet zadarmo?

Zadejte před první jízdou do aplikace následující kód a dostanete od Uberu zdarma 10 eur (kolem 270 Kč) na první jízdu: uber-cdr

Registrace je rychlá, použít lze např. Facebook účtu. Nutností je propojení s platební kartou, což se bohužel nemusí mnohým líbit. Já s tím osobně problém nemám, službu používají miliony lidí po celém světe, s podobnou paranoiou by člověk v digitálním věku nemohl dělat nic...

Doba je zpátečnická, bohužel...

Největší hrozbou pro Uber tak nakonec jsou vlády států a zákony v zemích, ve kterých je provozována (nyní byla zakázána ve Španělsku). Nedělám si ani iluze o taxikářská lobby, jež způsobují službě problémy v několika zemích světa. Osobně jsem z Uberu nadšený a líbí se mi myšlenka jednoduchého principu a dostupné technologie, kterou si může dovolit každý - ať už zákazník, nebo ten, kdo by se rozhodl vydělat si jako řidič.

A že na tom tratí taxikáři? V mnohých případech je to podle mě nakonec dobře. Než se nechat ukrádat, což se mi už nejednou stalo a dostal jsem sem tam jakousi záhadnou přirážku, raději podpořím někoho, kdo mi rovnou řekne cenu, vše je transparentní a přivolám jej dvěma kliky na obrazovku mého chytrého telefonu. Sbohem zkostnatělá call centra, je tu Uber! Tak snad mi jej u nás nikdo nezakáže...

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak jsem jel „taxíkem“ z Hobita zadarmo aneb Služba Uber jim to konečně nandá!

Pondělí, 16 Březen 2015 - 09:51 | danbar | Pokud chcete uber pop zkusit, a mít první cestu s...
Pondělí, 26 Leden 2015 - 15:14 | Anonym | Lukáš Voříšek > pokud ses ze Smichova do...
Neděle, 14 Prosinec 2014 - 01:34 | Behemot | Ano ano ano, máme sto milionů regulací, všichni...
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 20:04 | maruširi | ROFL
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 13:28 | jakub novak | Moje rec. Jako impuls je to dobry. Je to podobne...
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 09:37 | Lukáš Kohout | Říkám si že Uber asi zakážou... ALE, kdyby nic...
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 08:38 | John Douberro | "Náklady jsou opravdu minimální, neboť...
Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 - 23:30 | Hubo | Pre Tvoju informáciu, Uber je oficiálne aj pre...
Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 - 20:20 | Psycho Mantis | bohužel taxikáři v Praze jsou velcí zloději....
Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 - 19:53 | Spirit_pcf | Ja by som to zhrnul skor tak, ze ten tvoj Windows...

Zobrazit diskusi