CDR.cz - Vybráno z IT

3D tiskárna do každé domácnosti: HP už nestačí tisk na papír, chce přijít s levným tiskem objektů

HP_tiskarna
3D tisk se do několika let má stát běžnou součástí našich životů. Velcí výrobci tiskáren zbystřili a pomalu prý přichází ten správný čas, kdy se vedle papíru zamíří i na 3D objekty.

Jednoho dne si vybavení domácnosti nepůjdeme nakoupit do obchodu, ale jednoduše jej vytiskneme na vlastní 3D tiskárně. Podle mnohých odborníků patří technologii budoucnost a přestože si „zhmotňování objektů“ teprve získává své místo na výslunní, ohlasy uživatelů dávají jasně najevo, že minimálně zájem o technologii tu je.

3D_tiskarna_model

Zajímavé je u nových technologií sledovat, jak velcí hráči vyčkávají a teprve po očividném zájmu komunity začnou přemýšlet o zařazení novinek do svého portfolia. Krok je to logický a zdá se, že se v tomto ohledu do hledáčku konečně dostává i 3D tisk.

Psali jsme o 3D tisku:

3D tiskárna - replicator

Vstup největších výrobců z oblasti tiskových řešení je nezbytností, neboť právě tyto společnosti mají potenciál rozšířit levnější 3D tiskárny po světových trzích. Masová výroba by mohla znamenat snížení pořizovacích nákladů, které jako jeden z hlavních faktorů prozatím brání většímu rozšíření.

Rychle a levně už příští rok: HP to s 3D tiskem myslí vážně

Americká společnost Hewlett-Packard je dlouhou dobu jedním z největších výrobců tiskových řešení. Své pozice by mohla v budoucnu využít i v oblasti 3D tisku, kterou až doposud brala spíše jako okrajovou. CEO HP, Meg Whitman, zmínila nový cíl, kterým je snaha stát se významným dodavatelem řešení pro 3D tisk.

V první polovině roku 2014 se tak podle všeho dočkáme tiskáren, které mají být mnohem levnější a hlavně rychlejší, než dostupná stávající řešení. Cena bude určitě rozhodujícím faktorem a pokud jí výrobce nastaví dostatečně nízko, mohl by výrazný podíl na trhu s 3D tiskárnami připadnout právě Hewlett-Packard.

HP_476

3D průmysl je zatím v plenkách a pro HP se, podle slov současné ředitelky, jedná o přirozený vývoj, vzhledem k úspěšné historii v oblasti tisku. Výzkumníci z HP Labs se chtějí zaměřit hlavně na rychlost tisku, která je v tuto chvíli velmi pomalá a také na co nejvyšší kvalitu výstupu. „Chcete-li vytisknout třeba láhev, může to trvat osm až deset hodin. To je velmi zajímavé, ale je to jako dívat se na pomalé tání ledu, " řekla Whitman.

Cenu ani konkrétní parametry výrobce zatím neprozradil, ale je dobré vidět, že se trh hýbe kupředu. Pokud by se během pár let dostala cena hotových a hlavně kvalitních řešení na úroveň pod 15 000 Kč, mohl by se 3D tisk stát každodenní součástí našich životů. Podle HP však k masovému rozšíření nedojde dříve dříve, než za přibližně 3 roky.

hp3d-printer-rme-ng

Vstup na trh s 3D tiskárnami to pro technologického giganta nebude první, již v roce 2010 uvedla společnost na trh model DesignJet 3D. Pro HP jej však tehdy vyráběla společnost Stratasys, přičemž cena byla vysokých 17 000 dolarů (cca 340 000 Kč). Doufejme, že bude výrobce při návrhu novinky myslet i na masové nasazení pro běžné uživatele.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3D tiskárna do každé domácnosti: HP už nestačí tisk na papír, chce přijít s levným tiskem objektů

Úterý, 29 Říjen 2013 - 16:37 | HKMaly | Kdyz neprosadili, ze je trestny cin vyroba...
Úterý, 29 Říjen 2013 - 08:03 | AndyF1 | Teraz este tu sci-fi o tom ako niekto vyvinie 100...
Pondělí, 28 Říjen 2013 - 20:59 | lto | Od momentu, kdy pujde skopirovat :)
Pondělí, 28 Říjen 2013 - 20:35 | Mrkvonaut | A od kdy je výrobek autorské dílo? Kromě toho...
Pondělí, 28 Říjen 2013 - 19:07 | Noxik | To me taky hned napadlo. Zrovna v pripade HP bude...
Pondělí, 28 Říjen 2013 - 17:56 | R-M-X | Spíš si myslím, že se bude opakovat scénář -...
Pondělí, 28 Říjen 2013 - 16:37 | disposable | ok, takže o pár rokov bude mať doma každý pol...

Zobrazit diskusi