CDR.cz - Vybráno z IT

Aerofex představil vznášedlo se dvěma vrtulemi. Vznáší se až 3 metry nad zemí

Aerofex Hoverbike 1
Vzpomínáte si ještě na vznášedla z Hvězdných válek? Toto sci-fi se stává tak trochu skutečností. Vznášedlo Aero-X vám nabídne podobné možnosti cestování a nemusíte se zrovna nacházet na Tatooinu.

Kalifornská společnost Aerofex vyvíjí vznášedlo Aero-X určené pro přepravu maximálně dvou osob. Můžete se v něm vznášet až 3 metry nad zemí a dosáhnout rychlosti až do 72 km/h. Podle slov společnosti bude ovládání vznášedla tak snadné, jako se naučit jezdit na motorce. Piloti budou vznášedlo ovládat pomocí řidítek, které se nacházejí na úrovni kolen. Bude prý stačit jen jeden víkend na to, aby se z vás stal pilot a naučili jste se se vznášedlem létat.

AeroxAero X Hoverbike

Dvě vrtule vytvářejí pod vznášedlem vzduchový polštář, po kterém se vlastně Aero-X pohybuje. Samotné vznášedlo má hmotnost 365 kg a může nést náklad až do 140 kg. Takže pokud zrovna nejste tlouštík nebo nevezete vzadu partnerku (i když váha dvou osob už může být problém, přeci jen limit 140 kg není moc, uvidíme jak to bude ve skutečnosti), není problém přibalit kanystr s benzínem. Pohon zajišťuje benzínový spalovací motor. S plnou nádrží si můžete vychutnat 75 minut jízdy. Výhoda je, že překonáte prakticky jakýkoliv povrch - ani několik desítek cm překážek není problém.

Bohužel na vznášedlo si ještě hezkých pár měsíců počkáme. Na trhu by se mělo objevit až v roce 2017. Většina problémů se stabilizací vznášedla na vzduchovém polštáři už byla úspěšně vyřešena (takže nemusíte mít strach, že se při letu najednou převrátíte i s celým vznášedlem), o stabilizaci se stará řada senzorů. Případné kupce by ale mohla odradit i samotná cena. Vznášedlo zpočátku nebude vůbec levnou záležitostí. Cena byla stanovena na 85 000 dolarů (1,7 miliónu korun).

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Aerofex představil vznášedlo se dvěma vrtulemi. Vznáší se až 3 metry nad zemí

Středa, 21 Květen 2014 - 12:58 | Kostel | Tak než tahle prášící hrůza, má větší smysl toto...
Středa, 21 Květen 2014 - 10:23 | Tom | 3m? ja nevidel vic jak sotva 30cm a az tam daj...
Středa, 21 Květen 2014 - 03:52 | BTJ | No, soude podle videi, tak 3m nad zemi bude...
Úterý, 20 Květen 2014 - 11:23 | petr22 | Normalni vznasedlo hlavne nepotrebuje ridic...
Úterý, 20 Květen 2014 - 08:27 | John Douberro | normalni vznasedlo tak prekona nejake ty...

Zobrazit diskusi