CDR.cz - Vybráno z IT

Amazon zapojil do přijímacího řízení umělou inteligenci. Ta se naučila šovinismu

Společnost Amazon chtěla usnadnit práci personálnímu oddělení a zpracovávat veškeré životopisy zájemců o zaměstnání pomocí speciálního programu. Ten však měl tu chybu, že diskriminoval ženy a automaticky některé životopisy vyřazoval z možných kandidátů.

Žadatelů o práci má společnost Amazon víc než dost. Proto se již od roku 2014 snaží vyvinout nějaký program, kterým by určitým způsobem dokázal vyfiltrovat životopisy zájemců o práci. 

Netrvalo skoro ani jeden rok, než si vývojový tým v Edinburghu uvědomil, že složitý algoritmus výrazně nadržuje hlavně mužským kandidátům. Další dva roky pak tým strávil opravováním této chyby. V roce 2017 pak projekt musel ukončit.

Jeden ze zaměstnanců Amazonu prozradil, že tento projekt byl jakýmsi snem společnosti. Představovali si, že do programu se nahraje sto životopisů, které budou zpracovány a jako výsledek bude vybráno pět nejlepších kandidátů. Práce personálního oddělení by se tak zkrátila pouze na nahrávání životopisů a následné najímání pracovníků dle doporučení programu.

Problém a zásadní chyba pravděpodobně nastala ve výběru dat, z kterých se program měl učit náplň své budoucí práce. Amazon totiž předložil záznamy o svých najatých pracovnících za období posledních deseti let. Vzhledem k tomu, že se jedná o technologicky zaměřenou společnost, byli zde ve větším procentu logicky uvedeni hlavně muži.

Důsledkem toho mohl nový systém Amazonu s určitou pravděpodobností předpokládat, že muži jsou pro tuto práci žádanější a vhodnější. Podle mluvčího společnosti Amazon však tento systém nebyl nikdy do reálné praxe použit.

Možná by bylo pro společnost vhodnější hodnotit zájemce o zaměstnání spíše podle vstupního testu (nezávisle na pohlaví) s přihlédnutím k údajům o vzdělání a praxi uchazeče. Hodnotit zájemce podle údajů ze životopisu nepodá objektivní obraz o schopnostech zájemce. 

Diskuse ke článku Amazon zapojil do přijímacího řízení umělou inteligenci. Ta se naučila šovinismu

Žádné komentáře.