CDR.cz - Vybráno z IT

Android aplikace od Samsungu hlídá vzdálenost očí od displeje

Samsung Safety Screen
Samsung přišel s novou aplikací, která hlídá, abyste neměli displej příliš blízko očí. Nápad cílí především na malé děti, které si neuvědomují, že zírání do tabletu nebo smartphonu může mít negativní vliv na jejich zrak.

Dlouhodobé sledování obrazovky může škodit našim očím už v útlém dětství. Jak dokazuje výzkum firmy Vision Council, počet mladých lidí s krátkozrakostí se zvyšuje, což může být částečně způsobeno závislostí dnešní generace na digitálních zařízeních. Čtení textu na mobilu nebo na monitoru je totiž pro člověka mnohem namáhavější než u tištěného textu. Lidské oko se musí přizpůsobit svítící obrazovce, aby bylo schopné zaostřit pozorovaný předmět. Když se člověk na displej dívá moc často a příliš dlouho zvláště při špatném světle, svaly si na deformaci navyknou a vzniká zmíněná krátkozrakost.

Samsung se snaží alespoň trochu vylepšit návyky dnešní mládeže pomocí aplikace Safety Screen. Její hlavní smysl tkví v nepřetržité kontrole vzdálenosti očí uživatele od obrazovky elektronického zařízení. Aplikace běží na pozadí, takže ji můžete mít neustále spuštěnou a přitom pracovat s jinými programy. Pro výpočet ideální vzdálenosti využívá pokročilou technologii pro rozpoznání obličeje. Pokud je přístroj v příliš těsné blízkosti tváře, displej se uzamkne a čeká, dokud se opět nevrátí do bezpečné polohy. Spuštění či vypnutí aplikace může být podmíněno nastaveným heslem.

Samsung Safety Screen Cover

Aplikace Samsung Safety Screen je dostupná ke stažení zdarma pouze v obchodě Google Play, v iTunes pro zařízení iOS ji bohužel nenajdete. Aktuální verze 1.0.6 je kompatibilní se všemi chytrými telefony, tablety a dalšími přístroji s operačním systémem Android 4.3 nebo novějším. Appka doposud zaznamenala na 10 - 50 tisíc instalací a většina uživatelů ji ohodnotila pěti hvězdičkami, nicméně dle komentářů má ještě drobné nedostatky.

Samsung Safety Screen 1

Na mobilním trhu samozřejmě najdeme také další aplikace, které chtějí unaveným očím ulevit, nicméně Safety Screen je svou funkcí pro kontrolu vzdálenosti očí ojedinělá. Jednou z nejstahovanějších podobných Android aplikací je Bluelight Filter for Eye Care (Filtr s modrým světlem), která zmírňuje únavu zraku odfiltrováním ostrého modrého světla, což se hodí zvláště před spaním.

Zajímavým komerčním počinem z jiného soudku pro iOS je appka PAUSE - Relaxation at your fingertip, díky níž si můžete kdykoliv najít chvilku na zklidnění mysli účinnou meditací.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Android aplikace od Samsungu hlídá vzdálenost očí od displeje

Středa, 27 Duben 2016 - 17:22 | Radek Liška | Ozdrojované to nemám, ale oči se obvykle nekazí...

Zobrazit diskusi