CDR.cz - Vybráno z IT

Androidí aplikace na Windows a Windows Phone? Microsoft zvažuje i tuto variantu

nepřehlédněte
Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. V tomto kontextu představuje Mohamed řady vývojářů, kteří svými androidími aplikacemi sklízí úspěch a nejsou otevření separátnímu vývoji pro jinou platformu. Bude tak otevřenost Windows Store dobrým krokem?

Společně s "novými" aplikacemi by postupně rostla atraktivita operačního systému a tím pádem přitažlivost pro nové potenciální zákazníky. Je to však trochu začarovaný kruh, vývojáři chtějí uživatele, uživatelé zase dostatek aplikací, ze kterých si mohou vybírat. Samozřejmě že ne každému tento konzumní způsob vyhovuje - v dnešním světě, kde se však hraje na čísla a jde tak spíše o kvantitu, ale nelze očekávat v přístupu nic jiného. V Redmondu si tak položili otázku, jak přilákat nové a hlavně více vývojářů aplikací.

Možná trochu paradoxně na stole neleží návrh s větším komfortem (rozumějte jako otevřením – usnadněním) ve tvorbě WP aplikací, nabídnutí více možností. Microsoft si dle důvěryhodných zdrojů pohrává s myšlenkou nativního spuštění androidích aplikací, a to i bez jakékoliv notné úpravy. Znamená to tak, že Microsoft hledá cestu, jak přivést aplikace z Androidu na Windows a Windows Phone? Dle všeho tomu tak skutečně je, i když ve vzduchu visí spousta otazníků.

Bez emulace a Google Play

Nemůžeme nezmínit fakt, že díky řadě emulátorů (namátkou zmiňme poměrně oblíbený Bluestacks) se dá řada androidích aplikací rozběhnout i v prostředí dnešních Windows. Nabízí se tak možnost užší spolupráce Microsoftu s těmito firmami na určité integrační úrovni. Na druhou stranu je zde také možnost následovat systémy jako BlackBerry a Sailfish OS, tedy se napřímo otevřít skrze vlastní Store aplikacím z Androidu.

Je nanejvýš pravděpodobné, že distribuce aplikací by v tomto případě musela probíhat výhradně mimo Google Play, tedy jak jsme výše podotkli – nejlépe skrze oficiální Windows Store. Microsoft by si tím mohl napřímo uštípnout ze zisků vývojářů a lusknutím prstů získat najednou desítky tisíc aplikací (možná i více, je to ovlivněno více faktory). Z hlediska vývojářů by to mohla být dobrá finanční satisfakce a svým způsobem další solidní zúročení jejich vynaloženého úsilí, které vložili do tvorby svých aplikací. Avšak je nutné pamatovat v tomto případě na to, že distribuce následných aktualizací by musela také probíhat separátně – na každém Store zvlášť.

I pro tento model spolupráce však nalezneme v dnešním světě příklad. Skvělou ukázkou je Amazon AppStore, primárně určený pro zařízení Kindle Fire. I tento čistě androidí obchod aplikací se potýká s problémem menšího zájmu o umístění aplikace právě do jeho virtuálního regálu. Realita nám jasně ukazuje, že mnoho vývojářů se i v těchto případech raději upne výhradně na oficiální kanál distribuce (Play Store), který zkrátka preferují, případně tamní aplikace aktualizují jako první a rychleji.

Microsoft si je tak jistě vědom, že vpuštění androidích aplikací do svých vod není dostatečnou zárukou úspěchu. Rozehrává tak hru expanze na více frontách, připomeňme si například jeho pobídky v oblasti distribuce systému Windows Phone koncovým výrobcům za nižší či dokonce nulové částky.

Pro tuto chvíli si tak netroufáme odhadnout, jakou strategii nakonec Microsoft zvolí. Dovolíme si však prorokovat, že do příchodu Windows 9 v příštím roce budeme jistě vědět víc. Věříme, že devítka jasně vymezí způsob komunikace a jízdy Windows pro následující měsíce a roky. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Androidí aplikace na Windows a Windows Phone? Microsoft zvažuje i tuto variantu

Sobota, 22 Únor 2014 - 16:19 | Anonym | Jo no, asus transformes t100 jsem taky zvazoval,...
Pátek, 21 Únor 2014 - 10:15 | mixal 11 | Som na tom podobne, kvoli bundlu s XBoxom za...
Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 19:36 | Anonym | Dneska jsem si poridil svuj prvni Windows 8 pc,...
Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 16:12 | HKMaly | Ze by konecne prisel cas, kdy si lide budou...
Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 08:50 | xvasek | Vidím to podobně - MS je teď po poklesu prodejů v...

Zobrazit diskusi