CDR.cz - Vybráno z IT

Apple ukázal, co chystá na podzim: Přehled novinek v iOS 9 a OS X El Capitan

Ios 9 1
Americká společnost Apple představila na konferenci Worldwide Developers Conference 2015 několik očekávaných novinek, jednak novou verzi své mobilní platformy Apple iOS 9 a také nový operační systém OS X El Capitan pro počítače Mac.

Nová generace Apple iOS 9 pro zařízení iPhone, iPad a iPod Touch se zaměřuje především na bezpečnost a ochranu soukromí uživatele. Nová verze zabírá na disku pouze 2 GB místa, což je výrazné zlepšení oproti 4,5 GB u iOS 8, navíc bude dostupná i pro iPhone 4S a iPad 2.

V aplikacích došlo k mnoha úpravám. Poznámky nově disponují checklisty, nadpisy a vkládáním obrázků, přičemž příspěvek můžete napsat i vlastní rukou. Dále do nich lze odesílat odkazy z prohlížeče Safari, což vám může urychlit práci. Mapy nově nabídnou možnost plánovaní tras i pomocí lokální městské hromadné dopravy, funkce je bohužel dostupná pouze pro velká světová města, mezi které v první vlně zatím nepatří ani Praha. Pro podporu plateb přes platební systém Apple Pay bylo přidáno přehledné vyhledávání prodejců umožňující tento druh platby.

Ios 9 0

Přichází i nová aplikace Novinky, s níž budete mít přehled o všech novinkách, které si sami nastavíte. Na výběr je údajně přes milion různých témat a aplikace je vám bude zobrazovat podle vašich zájmů, čtenosti a dalších kritérií. Apple uvádí, že všechny informace získané od uživatelů tímto způsobem budou čistě diskrétní a nebudou využívány pro zobrazení relevantních reklam. Služba odstartuje nejprve v Americe, Anglii a Kanadě, pak by měly přijít na řadu další země.

Pro práci na tabletu se může hodit multitasking, kdy uživatel bude schopen pohodlně pracovat ve dvou aplikacích najednou zobrazených vedle sebe. S tím souvisí i nastavitelné výsuvné okno Slide Over, díky němuž můžete například psát e-mail a přitom sledovat video. Také hlasová asistentka Siri bude mnohem chytřejší a zodpoví o řád složitější dotazy. Beta verze iOS 9 dorazí v červenci, oficiální verze jako vždy až na podzim.

Os X El Capitan

Platforma Mac se rovněž dočkala nové verze systému s pojmenováním OS X El Capitan. Apple se tentokrát zabýval především správou spuštěných programů v rozhraní Mission Control a otevřeným panelům v internetovém prohlížeči Safari. Okna aplikací je možné připnout ke straně nebo měnit jejich velikost.

El Capitan samozřejmě nabídne vyšší výkon a rychlejší vykreslování až o 50 %. Zajímavá je i taková drobnost pro majitele obrazovek s velkou úhlopříčkou. Když nemůžete najít kurzor myši na obrazovce a rychle s ním pohnete ze strany na stranu, kurzor se automaticky zvětší, abyste jej lépe našli. Developer Beta verzi nového systému OS X El Capitan mají vývojáři již dostupnou ke stažení. Stejně jako iOS 9 se oficiální verze El Capitan objeví na podzim tohoto roku.

Zdroje: 

TZ (email)

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple ukázal, co chystá na podzim: Přehled novinek v iOS 9 a OS X El Capitan

Žádné komentáře.