CDR.cz - Vybráno z IT

Archos GamePad 2: Sedmipalcový herní tablet s Androidem a ještě přijatelnou cenovkou

Archos GamePad 2 - perex
Společnost Archos představuje už druhou generaci herního tabletu GamePad. Kromě zajímavějšího vzhledu přichází s navýšeným rozlišením displeje, větším akumulátorem, i s výkonnějším hardwarem. Do Evropy dorazí ještě v říjnu a to za poměrně příznivou cenu.

Dotykové ovládání tabletu je vhodné například pro práci s multimédii nebo prohlížení webových stránek, k ovládání náročnějších herních titulů už je ale mnohdy nepoužitelné. Během tohoto roku jsme se tak mohli setkat hned s několika nově uvedenými herními tablety, které tomu klasickému přidávají ovládací prvky známé z běžných herních konzolí.

Za zmínku stojí například sedmipalcový Wikipad nebo cenově dostupný tablet JXD. Velmi zajímavý je pak i 5" herní smartphone Much i5, který jsme vám představili zhruba před týdnem. Už na začátku tohoto roku byl ale také odhalen herní tablet GamePad od francouzského výrobce Archos. Mnoho pozornosti jsme mu v té době nevěnovali, to se ale s jeho druhou, nově ohlášenou generací mění. ;) GamePad 2 totiž přichází s vylepšeným vzhledem a výkonnější pohonnou jednotkou, přičemž sám výrobce slibuje i delší výdrž vnitřního akumulátoru.

Archos GamePad - úvodní fotoArchos GamePad 2 - img2
Porovnání první a druhé verze tabletu Archos GamePad

Při porovnání obou verzí tabletu si můžeme všimnout, že se na rozložení ovládacích tlačítek nezměnilo takřka nic a ubyla pouze dvě tlačítka nad joysticky. Nalezneme zde klasicky směrový kříž, čtveřici akčních tlačítek, dva analogové joysticky a také tlačítka pod ukazováky na horní hraně tabletu. Výraznou proměnou ale prošel GamePad po stránce vzhledové, kdy je nově oblečen do černého lesklého plastu a působí tak mnohem honosněji. Výrazná je také větší perforace předních reproduktorů.

Archos GamePad 2 - img1

Oproti dvoujádrové první verzi příchází GamePad 2 se čtyřjádrovým procesorem Rockchip o frekvenci 1,6 GHz. Operační paměť vlastní navýšenou kapacitu 2 GB a vnitřní úložiště bude volitelné mezi 8 a 16 GB - pro jeho rozšíření poslouží slot na MicroSD karty. První generace tabletu zobrazovala rozlišení 1024 x 600 pixelů a jak jsem již předeslal, GamePad 2 přichází s rozlišením vyšším. Nově nabízí už mnohem přijatelnější, konkrétně 1280 x 800 bodů. Operačním systémem je jak jinak než Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean.

Archos GamePad 2 - img4
Archos GamePad 2 - img3

Bezdrátová připojení obstará Wi-Fi, Bluetooth a satelitní GPS, z konektorové výbavy nabídne tablet MiniHDMI pro připojení větší obrazovky a MicroUSB pro nabíjení nebo přenos souborů z počítače. Na přední straně nad displejem nalezneme také webkamerku (její rozlišení ale výrobce neuvádí).

GamePad 2 přijde s několika herními tituly, přímo optimalizovanými pro ovládání pomocí tlačítek a joysticků. Patřit mezi ně bude například Asphalt 8 nebo Modern Combat 4. Ostatní hry pro Android tuto funkcionalitu sice postrádají, Archos ale slibuje že tablet vybaví dodatečným mapovacím softwarem, pomocí kterého nastavíte jednotlivá tlačítka pro ovládání takřka jakékoli hry z Google Play.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 7" IPS LCD, kapacitní, 1280 x 800 pixelů
Procesor Rockchip RK3188, ARM Cortex-A9
1,6 GHz, čtyřjádrový
Grafický čip Mali-400 MP
Operační paměť 2 GB
Úložiště 8/16 GB flash
+ MicroSD slot (až 64 GB)
Konektivita Wi-Fi (dual-band, 2,4 GHz a 5 GHz) 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
GPS
MicroUSB 2.0
MiniHDMI
G-Senzor
Audio 3,5 mm jack
Stereo reproduktory
Mikrofon
Webkamerka Ano
Rozměry 20 x 15,3 x 1 cm
Hmotnost 400 gramů
Cena 180 Euro (asi 4 600 Kč)

Herní tablet Archos GamePad 2 přijde na evropský trh už ke konci října a jeho cena byla stanovena na zhruba 180 Euro, což je v přepočtu asi 4 600 Kč. S ohledem na tuto ještě docela přijatelnou cenovku tedy dostaneme stroj s dostačujícím výkonem pro hraní i těch náročnějších androidích her nebo bezproblémové sledování HD videa. Tablet také můžeme propojit s televizní obrazovkou skrze MiniHDMI a váš zážitek ze hraní bude ihned o něco silnější.

Líbí se vám herní tablety nebo preferujete spíše klasické herní konzole? A co říkáte na druhou generaci tabletu GamePad? Uvítáme vaše komentáře pod článkem.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Archos GamePad 2: Sedmipalcový herní tablet s Androidem a ještě přijatelnou cenovkou

Žádné komentáře.