CDR.cz - Vybráno z IT

Much i5: Smartphone s 5" displejem a herní konzole v jednom

iReadyGo Much i5 - img2
Líbila by se vám herní konzole ve stylu PSP, která by zároveň nahradila váš mobilní telefon? Čínský výrobce iReadyGo představuje herní telefon s 5“ HD displejem, Androidem a ovládacími prvky z konzole. Zaujmout pak může i Dual-SIM.

Pomineme-li přenosné herní platformy jako je PlayStation Portable (nebo novější, ale ne již tak převratný PS Vita), velmi oblíbenými se v poslední době stávají i speciální herní tablety. K velkému displeji a mobilitě přidávají herní ovládací prvky známé z ostatních konzolí a my si tak můžeme pohodlněji zahrát naše oblíbené hráčské tituly. Příkladem může být herní tablet JXD nebo zajímavý a cenově dostupný Wikipad. Také společnost nVidia oznámila přípravu herního tabletu Tegra Note s dostupností ještě pro tento rok. Poměrně nevídanou záležitostí jsou ale oproti tabletům speciální herní telefony, jejichž průkopníkem zůstává velmi známá Nokia N-Gage.

iReadyGo Much i5 - img1

Díky menšímu displeji není telefon vhodný ke hraní natolik, jako právě tablet, jeho velikou výhodou jsou ale GSM funce, tedy možnost hovorů, textových zpráv nebo mobilního připojení k internetu. Pokud tedy patříte mezi náruživé hráče, kteří drží v ruce herní konzoli častěji než chytrý telefon, mohl by se vám tento herní smartphone velmi zalíbit.

iReadyGo Much i5 - img5

Telefon Much i5 vzhledově připomíná právě PlayStation Portable - výrobce je kopírováním konkurenčních produktů poměrně známý – a k přesnému hraní her nabízí jak dva analogové joysticky, tak i směrový kříž se čtveřicí akčních kláves. Kříž i klávesy mají plastická průhledná tlačítka a k dispozici jsou i doplňková tlačítka pod displejem nebo na horní hraně telefonu. Rozložení kláves je tedy kromě prohozených šipek a joysticku srovnatelné s PSP a v režimu smartphonu slouží tlačítka pro některé rychlé funkce v systému. Obrátit se ale samozřejmě můžeme na dotykové ovládání displeje.

iReadyGo Much i5 - antutu1iReadyGo Much i5 - antutu2iReadyGo Much i5 - antutu3
Systémové informace z AnTuTu Benchmark (výsledky testu bohužel k dispozici nejsou) 

Ten vlastní pětipalcový IPS panel zobrazující HD rozlišení, tedy 1280 x 720 pixelů. Operačním systémem je jak jinak než Android a to konkrétně ve verzi 4.2.1 Jelly Bean. Na telefonu si tedy zahrajeme převážně herní tituly z Google Play Storu, k dispozici prý bude ale i několik emulátorů pro starší hry. V níže uvedeném videu ukazuje autor hraní oblíbené hry Street Fighter.

Pohonnou jednotkou tohoto nevšedního telefonu je čtyřjádrový procesor MediaTek s taktem 1,2 GHz spolu s grafikou PowerVR. Operační paměť má velikost 1 GB a interní úložiště nabízí pouhé 4 GB prostoru. Naštěstí je ale rozšiřitelné až o dalších 32 GB díky slotu na MicroSD paměťovky. Co se týče konektivity, očekávat můžeme samozřejmě bezdrátovou Wi-Fi a díky GSM modulu i mobilní 3G připojení. Jistě potěší i podpora Dual-SIM, tedy hned dvou integrovaných slotů na SIM karty. Bluetooth je zde v poměrně zastaralé (a pomalejší) verzi 2.1 a využít můžeme i MiniHDMI konektor s FullHD výstupem pro připojení větší obrazovky.

iReadyGo Much i5 - úvodní fotoiReadyGo Much i5 - img3

Fotoaparát na zádech telefonu nabídne rozlišení 8 Mpix, autofocus i přisvětlovací LED a přední webkamerka snímá v rozlišení 0,3 Mpix. Za zmínku pak stojí také poměrně rozměrný akumulátor s kapacitou 3 500 mAh nebo dva stereo reproduktory o celkovém výkonu 1 W.

Díky umístění herních kláves kolem displeje, zejména pak dvojice analogových joysticků, bude ale využití režimu klasického telefonu o něco složitější. Pokud bychom jej vytahovali kapsy tak často jako běžný smartphone, zanedlouho bychom zřejmě poškodili mechanismus joysticků, o nechtěném mačkání tlačítek v kapse nemluvě. Spolu s touto herní mašinou si tedy bude nejlepší pořídit i nějaké ochranné pouzdro. Pro možnost telefonování je zde umístěn reproduktor (sluchátko) na levém boku telefonu a vestavěný mikrofon vpravo.

Operační systém Google Android 4.2
Displej 5" IPS, multidotekový, kapacitní
HD 1280 x 720px, 320dpi
Procesor MediaTek MTK6589, čtyřjádrový
1,2 GHz
Grafický čip PowerVR SGX 544
Operační paměť 1 GB
Úložiště 4 GB + slot na MicroSD (až 32GB)
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 2.1
MiniHDMI (1080p)
MicroUSB (OTG)
2G / 3G
GPS
FM rádio
Audio 3,5mm jack
Stereo reproduktory - 2x 1W
Fotoaparát Hlavní: 8 Mpix, CMOS, autofocus, LED
Webkamera: 0,3 Mpix
Podporované formáty Audio: mp3, wma, wav, ogg, wmal, amr, flac, ape, aac, ...
Video: h.263, h.264, mpeg2, mpeg4, ...
Slot na SIM Dual-SIM
Akumulátor Li-Ion, 3 500 mAh
Rozměry 184 x 88 x 14,7 mm
Hmotnost 255 gramů
Cena od 200 $ (cca 4 000 Kč)

Posledním a velmi důležitým faktem je pak samozřejmě cena, která je v tomto případě velmi přijatelná. Telefon Much i5 od iReadyGo si můžete objednat za cenu od 200 dolarů, což je v přepočtu zhruba 4 tisíce korun, a to ze serverů Geekbuying či Willgoo. U obou obchodů je poštovné zdarma.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Much i5: Smartphone s 5" displejem a herní konzole v jednom

Žádné komentáře.