CDR.cz - Vybráno z IT

Spekulace potvrzeny: nVidia uvede sedmipalcový (herní) tablet Tegra Note za cenu čtyř tisíc korun

nVidia Tegra Note - img4
Společnost nVidia potvrdila uvedení dlouho spekulovaného tabletu Tegra Note a to ještě pro tento rok. Poskytne jej jako platformu s procesorem nVidia Tegra 4 pro vybrané světové výrobce a mimo HD displej zaujme cenovkou kolem čtyřech tisíc korun.

Spekulace o chystaném sedmipalcovém tabletu od nVidie kolují internetem už několik měsíců a po včerejší oficiální zprávě společnosti už je konečně vše jasné - nVidia jej uvede jako referenční tablet a platformu pro několik vybraných výrobců, kteří si jej už jen dodatečně upraví. Konkrétně v Evropě poputuje do rukou výrobců EVGA, Oysters a Zotac. Většinu parametrů tabletu už nVidia odhalila a všem výrobcům dala za úkol ponechat operační systém Android čistý, tedy bez vlastní uživatelské nadstavby. Největší „bombou“ je ale jeho cenovka, díky které by mohl patřit mezi vůbec nejlepší sedmipalcové tablety s ohledem na poměr ceny a výkonu.

nVidia Tegra Note - img5

Jak jsme předpokládali, placka nVidia Note vlastní sedmipalcový IPS displej s HD rozlišením (1280 x 800 px) a pohonnou jednotkou je nejnovější procesor Tegra 4 se čtyřjádrovým CPU a 72jádrovou GeForce grafikou. Výkonný čipset doplňuje 2GB operační paměť a úložiště o velikosti 16 GB, rozšiřitelné paměťovou MicroSD kartou až o dalších 32 GB.

nVidia Tegra Note - img1

Co se týče ostatní výbavy, tablet nabídne hlavní fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů, přední VGA webkamerku nebo interní akumulátor, jež by měl zvládnout až 10 hodin nepřetržitého přehrávání HD videa na nabití. Poměrně nečekaným je v této cenové kategorii stylus s technologií DirectStylus, který bude mít na výběr ze dvou hrotů a „šikne" se tak nejen nejen k přesnému kreslení v grafických aplikacích. Z konektorové výbavy zmíníme MicroHDMI výstup pro propojení s větší obrazovkou.

nVidia Tegra Note - img2

Zvolený hardware, v čele se čtyřjádrovým CPU nVidia Tegra 4 a s nabušenou grafickou kartou, dává tabletu slibné předpoklady jak ke svižné práci s multimediálním obsahem, tak i ke hraní náročnějších her. Výrobce se tím samozřejmě netají a k dispozici bude velké množství herních titulů z Tegra Zone. Spolehnout se ale musíme na dotykové ovládání. Zda-li k tabletu výrobce nabídne i nějaký bezdrátový herní ovladač (podobně jako Sony u svých telefonů Xperia), zatím bohužel nevíme. 72-jádrová grafika dává díky svému grafickému výkonu také docela pěkné možnosti pro volbu samotného displeje a spíše než zmiňované HD rozlišení čekejme u finálních tabletů spíše FullHD, né-li větší.

nVidia Tegra Note - img3

Mimo tenký stylus se dvěma hroty v příslušenství nabídne výrobce i přídavný kryt (chcete-li flip"), který se magneticky přichytí ke hraně tabletu a po zaklapnutí chrání jeho displej. Stejný princip už známe od většiny předních výrobců.

Přečtěte si také:

Operační systém Google Android 4.3
Displej 7" IPS LCD, HD (1280 x 800 px)
Procesor nVidia Tegra 4, Cortex-A15, čtyřjádrový
Grafická karta GeForce GPU, 72-jádrová
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 GB + MicroSD slot
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth
MicroUSB
MicroHDMI
Fotoaparát Hlavní - 5 MPx, FullHD video
Webkamera - VGA rozlišení
Audio 3,5mm jack
Stereo reproduktory (HD Audio)
Výdrž akumulátoru 10 hodin - HD video
Aktualizace softwaru Přímo od nVidia
Příslušenství Stylus (technologie DirectStylus)
Ochranný kryt/flip
Dostupnost Q4 2013
Cena 199$ (zhruba 4 000 Kč)

Prvních prodejních kusů, které z tohoto referenčního modelu vzniknou, bychom se měli dočkat během několika následujících měsíců. Je tedy jisté, že tablet bude k sehnání ještě před Vánoci a díky jeho nízké cené a velmi obstojné hardwarové výbavě by se mohl kdekomu zalíbit jako nová hračka pod stromeček. Základní cenu určil výrobce na 199 dolarů, což je v přepočtu zhruba 4 tisíce korun bez DPH, a samotní výrobci, kteří s nimi pak přijdou na konkrétní trh, by už její hodnotu měnit neměli.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Spekulace potvrzeny: nVidia uvede sedmipalcový (herní) tablet Tegra Note za cenu čtyř tisíc korun

Pátek, 20 Září 2013 - 20:34 | Alexandra Stanovska | Bohužiaľ nVidia nemá licencovanú výrobu x86 čipov...
Pátek, 20 Září 2013 - 18:05 | Anonym | ale prosimte, vyhovuje spouste lidem, lidem...
Pátek, 20 Září 2013 - 14:23 | AndyF1 | Tiez si myslim.7" je taky vacsi mobil. Keby...
Pátek, 20 Září 2013 - 13:50 | BTJ | http://www.anandtech.com/show/7314/intel-baytrail...
Pátek, 20 Září 2013 - 13:00 | BTJ | Ale prosimte, nikomu nevyhovuje, jen za ty penize...
Pátek, 20 Září 2013 - 12:53 | peca | Člověče, že tě to baví... Nevyhovuje ti to, tak...
Pátek, 20 Září 2013 - 11:59 | BTJ | Spis skoda, ze tegra je ARM:o) ..... jak je videt...
Pátek, 20 Září 2013 - 10:11 | peca | Jak na co. A displej je hodně o ceně. Sice to u...
Pátek, 20 Září 2013 - 09:14 | doctorX doctorY | skoda toho 7'' diplaye 7 je malo

Zobrazit diskusi