CDR.cz - Vybráno z IT

Bez potřeby instalace. Google testuje streamování mobilních aplikací

nepřehlédněte
Hotel Tonight
Indexování mobilních aplikací do výsledků hledání na Google odhaluje své další pokračování. Tentokráte na téma streamování v prohlížeči.

V návaznosti na můj předchozí článek a v podstatě i odpověď na váš dotaz v diskusi; indexování mobilních aplikací je ušlechtilá věc, ale ruku na srdce - především pro vývojáře. Pro koncového uživatele, pomineme-li onu informační hodnotu v aplikaci, je nutnost instalace v současnosti spíš další otravný krok, jak se přímo z vyhledávání dostat k výsledku svého hledání. Google v tomto směru jde tak dál a odhaluje nám další kapitolu svého uvažování.

Je dozajista možné, že jsme zde svědky zárodků (bez přehánění) nového vnímání mobilních aplikací. Google v současné době spouští testování, kdy vybrané aplikace spouští uživateli přímo vně prohlížeče, aniž by si je on sám musel stahovat z Google Play a instalovat do svého zařízení. Celý tento proces se odehrává na virtualizačním stroji s Androidem kdesi v útrobách Google, který právě uživatel ovládá prostřednictvím svého mobilního prohlížeče Chrome. 

Aktuálně je testování uzavřené na území Spojených států a nastavení telefonu v angličtině. Systém zařízení musí být ve verzi Android 5.0 (nebo novější) a Google App minimálně ve verzi 5.4.24. Z principu fungování musí být aktivní i datové připojení – ovládání virtualizačního stroje, který předává vstupy od uživatele do aplikace a interpretuje odpovědi zpět k němu. Podporované aplikace jsou ve výsledcích hledání označené labelem "Stream" a aktuálně jsou to například horoskopy, hotelové rezervace a dopravní informace o integrované dopravě v NY. 

Hotel Tonight In App 2

Otevírá se nám tak možná budoucnost, kdy si budeme moci posoudit funkčnost a obsah aplikací dřív, než si je případně pustíme přímo do svého zařízení. Vzhledem k zahrnutí indexace konkurenčních platforem lze předpokládat, že později bude možné takto spouštět své mobilní aplikace napříč mobilními systémy, pokud se na tom ve finále giganti domluví. Ve vzduchu jsou pro ně peníze za inzerci a potenciál zvýšení prodeje komerčních aplikací.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bez potřeby instalace. Google testuje streamování mobilních aplikací

Žádné komentáře.