CDR.cz - Vybráno z IT

Biometrická dotyková obrazovka pozná otisky prstů

fiberio-efektni
Někdy to komerčně přijít muselo. Dotykové displeje dostanou do vínku novou vlastnost, která může výrazně pomoci uživatelům z hlediska komfortu a ochrany. Panely dokáží sice efektně zobrazovat obraz, přesto jejich interakční schopnost stále něco postrádala.

Vědci Christian Holz a Patrick Baudisch z německého Hasso Plattner Institute by rádi, aby obrazovky dokázaly pracovat o něco chytřeji. "Displeje nemohou snímat otisky prstů a příslušné čtečky nejsou schopny zobrazovat obraz. To, co jsme vytvořili, dokáže obojí. Nikdo předtím to nedokázal," prohlásil Holz. Jak vlastně jejich zařízení funguje?

Prototyp sestává ze skleněného panelu velikosti většího tabletu, který tvoří miliony malých optických vláken. Pod ním je umístěn projektor vysílající na displej obrazové informace. Díky infračerveném snímači umístěnému vedle pak prototyp dokáže detekovat příslušné otisky a tyto následně na displej zvětšené zobrazit.

Dosavadní testy prý dosáhly přesnosti detekce odpovídající "až standardům FBI". Autoři se nyní snaží projekt vylepšit, a to tak, aby nebyl projektor potřeba. Uplatnění by mohlo dle nich být třeba v obchodech, kdy by si zákazníci mohli s sebou doslova přinést svoji kancelář, samozřejmě na bázi nějakého vzdáleného přístup nikoliv fyzicky. Rovněž by to umožnilo práci s citlivými dokumenty (kupříkladů jsou zmíněny bankovní dokumenty), respektive s jakýmkoli personalizovaným obsahem, jenž je pro daného uživatele typický.

fiberio-efektni

Objevují se však i hlasy, že před komerčním využitím a vypuštěním je důležité vyřešit otázku náležítého nakládání s tak citlivými osobními údaji, čímž nepochybně otisky prstů jsou. Případy nepoctivých obchodníků zneuživajících platební karty nejsou žádnou iluzí, zde by to bylo o to horší, že se jedná o (dovolím si říci) až intimní údaj. Otázka ochrany identity by tak mohla být z filmových scénářů lehce blíže realitě. Bylo by pak na každém, do jaké míry by se zapojil, zda-li pouze při jízdě autem, či i případných nákupech v obchodech. Možnosti využití jsou velmi pestré.

fiberio-stolek-s-draty

 

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Biometrická dotyková obrazovka pozná otisky prstů

Úterý, 30 Červenec 2013 - 09:13 | DrStr | Už se těším, až budeme moct v malování pravým...
Pondělí, 29 Červenec 2013 - 16:01 | Max Power | no však proto tam maji ten projektor, protože lcd...
Pondělí, 29 Červenec 2013 - 12:21 | BTJ | To toho teda moc nezvladli, kdyz je to velke jak...

Zobrazit diskusi