CDR.cz - Vybráno z IT

Automobil ovládaný hlasem a brýlemi? Díky Google Glass najdete, dobijete a odemknete svůj vůz

glass_tesla
Řídíte elektromobil a místo pokukování na přístrojovou desku můžete neustále sledovat vozovku. S chytrými brýlemi a speciální aplikací vypadá propojení virtuálního světa s realitou jako ideální kombinace. Co vše chtějí vývojáři ovládat?

Když Google představil inovativní koncept Glass, nabídl vývojářům možnost zúčastnit se programu Explorer. Stačilo přijít s dobrým nápadem na aplikaci propojující realitu s virtuálním prostředím brýlí a pokud byl dotyčný vybrán, byl zařazen mezi šťastlivce, kteří dostanou hardware do rukou mezi prvními.

Google Glass

Nápadů přišla spousta a jedním z těch opravdu zajímavých je aplikace GlassTesla pro elektromobily Tesla Model S. Nástroj umožní majitelům snadno zapnout a vypnout napájení baterií, aniž by museli být fyzicky u vozu, stejně tak kontrolovat jejich stav, zamykat a odemykat dvěře, nebo kontrolovat a upravovat teplotu uvnitř vozu. Vývojářem řešení je Sahas Katta, který se pochlubil, že výčet funkcí tímto rozhodně nekončí. V těchto dnech se snaží o přidání hlasového ovládání, kdy např. pouhým vyřčením věty „OK Glass, unlock my car“ dojde k odemčení automobilu. Plánováno je také upozornění při plném nabití baterie, nebo sledování polohy vozidla v reálném čase.

glass_tesla5glass_tesla4

Automobilka Tesla Motors je průkopníkem v oblasti elektromobilů, kde se snaží přicházet se spoustou inovací. Nedávno jsme vás informovali o konceptu elegantního řešení pro rychlou výměnu baterie, při němž vozidlo na speciální stanici za 90 sekund dostane novou sadu akumulátorů a může okamžitě vyrazit na cestu.

glass_tesla6

Nápad na software pro zobrazování nejbližších dobíjecích stanic a dalších užitečných informací není nikterak revoluční. Tesla nějakou dobu nabízí obdobnou aplikaci pro chytré telefony s Androidem a iOS. Propojení s Google Glass by ale přeci jen mohlo uživatelům nabídnout snadnější ovládání a větší interaktivitu.

glass_tesla3glass_tesla2

Záležet bude v budoucnu hlavně na úřadech, neboť v některých zemích probíhaly debaty o zákazu řízení vozidel s chytrými brýlemi. Je to poněkud úsměvné, neboť právě Glass a podobné produkty by mohly přijít se způsobem, díky němuž prakticky nebudeme muset spouštět oči z vozovky.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Automobil ovládaný hlasem a brýlemi? Díky Google Glass najdete, dobijete a odemknete svůj vůz

Žádné komentáře.