CDR.cz - Vybráno z IT

Bitcoin dosáhl nového vrcholu, propálil 20 tisíc dolarů a zatím míří stále výš

nepřehlédněte
Kryptoměny se v letošním roce obecně těší velkému zájmu institucionálních i retailových investorů. Od března letošního roku, kdy se jejich ceny svezly dolů s cenami akcií, se však pomalu zvedají. Zejména Bitcoin se v posledních měsících dočkat řady pozitivních zpráv pramenící především z přístupu velkých institucí, které uznaly jeho postavení na trhu.

Přestože Bitcoin (a další kryptoměny) zaznamenávaly v průběhu roku velké výkyvy, na týdenních svících si držel poměrně pravidelné rostoucí tempo. Svého původního vrcholu z roku 2017 se v posledních týdnech dotkl hned několikrát, po dlouhou dobu však představoval silnou rezistenci. Zjednodušeně se nabídka zvyšovala a poptávka klesala, nebo-li se lidé báli nakupovat a majitelé raději prodávali ve strachu, že se cena opět propadne či ve snaze nakoupit posléze levněji. 

Obvykle při dosažení této rezistence následoval silný propad o více než 10 procent. Podobné výkyvy nejsou pro Bitcoin nic neobvyklého. Volatilní v letošním roce jsou ovšem i ceny akcií, tedy nelze poukazovat prstem pouze na kryptoměny, ale spíše na současnou nejistou situaci na trhu.

Nepříznivý důsledek pandemie na ekonomiku, zejména pak expanzivní měnová politika centrálních bank, typicky inicioval zájem veřejnosti i velkých institucí, které začaly vyhledával vhodné udržitele hodnoty. Bitcoinu se obecně přezdívá Zlato 2.0, přičemž jeho hodnota je stále ještě dle mnoha analýz podhodnocena. Pravidelně můžeme vídat prognózy, které Bitcoinu věští i desetinásobně větší hodnotu, než kterou se mu povedlo aktuálně překonat.

Bitcoinu se podařilo svůj původní cenový vrchol překonat hned s velkým náskokem. Dle kryptoměnové burzy CoinDesk se jeho cena vyšplhala v průběhu dne až na 20 817 dolarů, v době psaní článku se drží okolo 20 750 USD. (UPDATE: V době vydání se pohybuje na 20 874 USD)

Překonání vrcholu je pomyslnou hranicí, kterou měli spekulanti v hledáčku od roku 2017, kdy se Bitcoinu podařilo krátkodobě dosáhnout 19 891 USD. Z hlediska tržní kapitalizace (kterou spočítáte vynásobením kurzu jeho zásobou) totiž dosáhl svého vrcholu už okolo hranice 18 tisíc. Takové přepočítávání je ovšem u Bitcoinu komplikovanější, jelikož se mohou „mince“ postupně ztrácet, respektive jejich majitelé k nim mohou snadno ztratit přístup, a tržní kapitalizace je tedy jen teoretická. 

Tagy: 

Diskuse ke článku Bitcoin dosáhl nového vrcholu, propálil 20 tisíc dolarů a zatím míří stále výš

Žádné komentáře.