CDR.cz - Vybráno z IT

BlackBerry Q5 – výkonná ostružina s QWERTY klávesnicí, 3" displejem a cenovkou pod deset tisíc

BlackBerry Q5 - img8
Trochu opomíjená platforma BlackBerry má nedávný přírůstek - smartphone Q5 s QWERTY klávesnicí a třípalcovým displejem. Na veletrhu IFA jsme jej měli možnost vyzkoušet a o naše postřehy se nyní podělíme.

Chytrých telefonů s vestavěnou QWERTY klávesnicí už na trhu moc nenalezneme a mezi ty přední manažerské telefony, které ji nabízí nejen pro efektivnější psaní textů, patří odjakživa i platforma BlackBerry od kanadské společnosti RIM (dnes už jednotně s platformou - společnost BlackBerry). Vzhledem k oblíbenosti dnešních dotykových telefonů ale musel i tento výrobce lehce ustoupit svému standardu a kromě telefonů s hardwarovou klávesnicí nabízí už i několik čistě dotykových telefonů. Patří mezi ně i smartphone BlackBerry A10 se 4,2" displejem, který jsme vám představili zhruba před dvěma měsíci a který jako první nabízel nejnovější operační systém BlackBerry 10.

BlackBerry Q5 - img2

BlackBerry není pouze označením chytrých telefonů či tabletů, které můžeme potkávat v různých médiích, ale jméno celého ekocentra navzájem propojených služeb, primárně určených právě pro manažery a jiné náročné uživatele, kteří telefon používají převážně k pracovním účelům – hardwarová klávesnice je pro rychlejší a přesnější psaní v tomto směru nenahraditelná. To je zřejmě ten hlavní důvod, proč ji měly telefony BlackBerry již od počátků a neřítily se směrem k velkým dotykovým plackám jako jiní výrobci. To už ale dnes také neplatí, jelikož je samozřejmé, že ani BlackBerry nechce zůstat ve stínu konkurence.

BlackBerry Q5 - img5BlackBerry Q5 - img4

Posledním ostružinovým kouskem s hardwarovou klávesnicí je smartphone s názvem BlackBerry Q5 - bráška dražšího modelu Q10. Oproti němu má méně zakulacené (avšak skoro stejně velké) tělo a klávesnice je díky větším mezerám mezi tlačítky pohodlnější. Hodnotíme ji tak velmi kladně, i co se české diakritiky týče. Díky nižší ceně (s ohledem na portfolio) pak může telefon působit na první pohled trochu „plastověji“, nám se ale během naší krátké prohlídky zalíbil a příjemně padl do ruky.

BlackBerry Q5 - img3

Telefon se nadále pyšní celkem obstojnou hardwarovou výbavou, kterou doplňuje pěkný 3,1“ IPS displej s rozlišením 720x720 pixelů, na němž běží již zmiňovaný operační systém BlackBerry 10. Pohonnou jednotkou „kvé pětky“ je dvoujádrový mobilní procesor Qualcomm S4 Plus s taktem 1,2 GHz a grafické zpracování obstarává GPU Adreno 305. Když jsme jej zkoušeli na veletrhu IFA, systém byl plynulý a nedával žádné známky opožděných reakcí.

BlackBerry Q5 - img6

Pod elegantním plastovým tělem telefonu se ukrývá ještě 2GB operační paměť a úložiště o velikosti 8 GB, naštěstí rozšiřitelné paměťovou MicroSD kartou. Co se týče bezdrátové výbavy, nechybí Wi-Fi, LTE, Bluetooth či satelitní GPS a nalezneme zde i podporu bezdrátového NFC pro bezkontaktní přenos informací. K nabíjení nebo propojení s počítačem slouží jak jinak než MicroUSB a samotný akumulátor nabídne kapacitu 2 100 mAh, slibující výdrž přes 12 hodin hovoru. Výtku ale máme k faktu, že nelze oddělit zadní kryt baterie, kterou tak nemůžeme při opotřebování snadno vyměnit za jinou.

BlackBerry Q5 - img1

Zmíníme také hlavní fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů (2560x1440 px) dovolující natáčet video ve FullHD rozlišení rychlostí 30 FPS. Po jeho boku je i LED dioda pro focení za zhoršené viditelnosti.

Přesto, že jsme měli na vyzkoušení a prohlédnutí telefonu poměrně krátkou dobu, přístroj nás velmi zaujal a s jeho svižným systémem, vzhledem i jemným (328 ppi) dotykovým displejem jsme byli spokojeni. Mohl by se tak zalíbit náročným pisálkům, kteří ocení jak hardwarovou QWERTY klávesnici, tak i propojení se službami platformy BlackBerry.

Operační systém BlackBerry 10
Displej 3,1" TFT IPS, dotykový - kapacitní, 328 ppi
720x720 pixelů
Procesor Qualcomm S4 Plus MSM8960
1,2 GHz, dvoujádrový
Grafický čip Adreno 305
Operační paměť 2 GB
Úložiště 8 GB + slot na MicroSDHC
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
3G / LTE
A-GPS
MicroUSB
3,5mm jack
NFC
E-Kompas
BlackBerry Mapy
Fotoaparát Hlavní: 5 Mpix, FullHD video (30 FPS), autofocus
Webkamera - 2 Mpix, HD video
Akumulátor 2 100 mAh, výdrž při hovoru až 12,5h
Rozměry 120 x 66 x 10,8 mm
Hmotnost 120 gramů
Dostupnost / Cena V prodeji / od 9 200 Kč

BlackBerry Q5 je již od srpna k sehnání i v tuzemských obchodech a nabízen je ve třech barevných provedeních: v neutrálním bílém, černém a nebo červeném plastu, což možná ocení přítelkyně počítačových BlackBerry „geeků“.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BlackBerry Q5 – výkonná ostružina s QWERTY klávesnicí, 3" displejem a cenovkou pod deset tisíc

Čtvrtek, 12 Září 2013 - 16:09 | Noxik | Taky jsem tu nevymennou baterii nejak nepobral....
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 09:07 | Jakub Rydlo | Taky nechápu tuhle logiku. Ale tak třeba to...
Středa, 11 Září 2013 - 22:32 | nameless1 | Ti jsou fakt marní... už taky nevýměnná baterie?...

Zobrazit diskusi