CDR.cz - Vybráno z IT

V tomto se bude létat k ISS: Boeing ukázal koncept vesmírného plavidla CST-100

nepřehlédněte
Boeing Cst 100
Vesmírná turistika a cestování do vesmíru obecně je téma, kterým se zabývá stále více korporací. Jednou z nich je také americká nadnárodní letecká společnost Boeing, která nedávno odhalila novou generaci své vesmírné kapsle CST-100.

Boeing na začátku května odhalil vylepšený vzhled své vesmírné kapsle CST-100. Nový koncept je určen výhradně pro komerční lety a vychází z původního návrhu. Exteriér sice zaznamenal pouze drobné změny, avšak interiér je jak vystřižený z nějakého futuristického filmu. Je mnohem čistší a jednodušší. Plavidlo pojme až deset osob v závislosti na velikosti nákladu. Firma se bude snažit ve finální verzi zachovat efektní modré osvětlení a přístrojové desky s LED diodami, vše však záleží na verdiktu NASA.

Boeing Cst 100 Interier 2

Vesmírná kapsle CST-100 (Crew Space Transportation-100) je kosmické plavidlo ve tvaru kužele, jež bylo vytvořeno v rámci programu CCDev (Commercial Crew Development) vyhlášeném americkou vesmírnou agenturou NASA v roce 2008. Program si klade za cíl podpořit vývoj soukromých vesmírných lodí, které mají astronauty bezpečně dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Boeing Cst 100 InterierBoeing Cst 100 Interier 3

NASA v současné době poskytla finance čtyřem takovým společnostem na jejich nadějné projekty: Blue Origin - loď Blue Origin New Shepard, Sierra Nevada Corporation - miniraketoplán Dream Chaser, SpaceX - loď Dragon a poslední firmou je Boeing s projektem CST-100.

Boeing Cst 100 Capsle

Kapsle Boeing CST-100 připravena na startovací rampě Atlas V

Kosmická kapsle má být bez posádky poprvé otestována v lednu 2017, což prozradil Chris Ferguson, velitel letu, v rozhovoru pro server Universe Today. Start se má odehrát na mysu Canaveral a na starosti jej má United Launch Alliance. Bohužel další bližší podrobnosti ještě nebyly zveřejněny. Pokud vše půjde podle plánu, na konci léta 2017 by se měl uskutečnit první testovací let s dvoučlennou posádkou až na ISS.

Tagy: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V tomto se bude létat k ISS: Boeing ukázal koncept vesmírného plavidla CST-100

Žádné komentáře.