CDR.cz - Vybráno z IT

Boj za odstranění násilného videa z X je u konce

Zdroj: Shuttestock

Australský nezávislý regulátor pro online bezpečnost, eSafety, ukončil své snahy o odstranění násilného videa z platformy X (dříve Twitter), které zachycuje útok na duchovního v Sydney. Zatímco jiné sociální sítě video odstranily, X pouze omezilo jeho dostupnost pro australské uživatele, což vyvolalo spor s generálním ředitelem Elonen Muskem.

Dne 15. dubna došlo v Sydney k násilnému útoku na duchovního, který byl živě přenášen online. Stejně jako několik dalších děsivých incidentů v těchto dnech, i tento případ přitáhl pozornost veřejnosti a regulačních orgánů. eSafety požádal všechny sociální sítě, aby video odstranily, aby se zabránilo jeho dalšímu šíření. Zatímco společnosti jako Meta, Google a TikTok vyhověly a video odstranily, X pouze omezil jeho dostupnost pro australské uživatele, což lze snadno obejít pomocí VPN. Když eSafety tlačil na úplné odstranění videa, generální ředitel X, Elon Musk, označil tento požadavek za útok na svobodu slova a argumentoval, že zákony jedné země nemohou řídit celý svět, jak uvádí The Register.

Navzdory ukončení právního boje s X eSafety stále vyjadřuje svou frustraci. Komisařka pro eSafety, Julie Inman Grantová, uvedla: "Naším jediným cílem při vydávání oznámení o odstranění bylo zabránit tomu, aby se tyto extrémně násilné záběry staly virovými, potenciálně podněcovaly další násilí a způsobily další škody australské komunitě. Většina Australanů souhlasí s tím, že tento druh grafického materiálu by neměl být vysílán v televizi, což vyvolává zřejmou otázku, proč by měl být povolen volně a dostupný online 24/7 komukoli, včetně dětí."

Zdroj: Shutterstock

Grantová také zmínila, že X celosvětově stáhlo video, které spojovalo tento útok s dalšími dvěma incidenty bodnutí, a podrobně popsala politiku násilí X předloženou Evropské komisi v říjnu minulého roku jako důkaz, že by platforma měla video zcela odstranit. "Naše služba má jasná pravidla, která zakazují násilné a nenávistné subjekty, pachatele násilných útoků, násilné projevy, citlivá média a zmanipulovanou mediální politiku," uvádí pasáž. "Aby se předešlo pochybnostem, přísně dodržujeme naše zásady týkající se nelegálního obsahu a pokračujeme v odstraňování nelegálního obsahu, včetně teroristického obsahu, z naší platformy." V tomto duchu nazývá stažení videa „rozumným požadavkem“ pro X.

I přes to, že boj za odstranění videa z X skončil, eSafety trvá na svém stanovisku, že podobný obsah by neměl být volně přístupný. Jejich snaha byla vedena především ochranou veřejnosti a snahou o prevenci dalšího násilí. Toto rozhodnutí přináší otázky ohledně regulace obsahu na sociálních sítích a ochrany uživatelů před extrémně násilnými materiály.

Diskuse ke článku Boj za odstranění násilného videa z X je u konce

Pondělí, 10 Červen 2024 - 12:20 | Arctia | Deti ucime, ze kdyz schovaji hlavu pod perinu,...

Zobrazit diskusi